Les construccions de Pedra Seca van ser elegides fa dos anys com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el que ha impulsat el nombre d’accions dedicades a preservar i difondre aquest legat. Un dels casos més recent és el de Passanant i Belltall, des de l’Ajuntament s’ha impulsat una primera edició del festival de ‘Cabanades, art als marges’ per posar en valor la gran quantitat de cabanes de volta que hi ha al municipi, principalment al terme de Belltall.

Per celebrar el festival s’han preparat dues jornades per atreure no només les visites externes sinó fomentar el coneixement d’aquest patrimoni als ciutadans de la comarca. Les diferents cabanes que es visitaran estaran guarnides amb quadres, pintures i instal·lacions de diversos artistes de la zona per crear així una contraposició entre la tradició i l’art contemporani.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de Passanant i Belltall, Pau Minguet, destaca la proposta d’aquest nou festival

La jornada començarà el dissabte 4 de desembre a 2/4 de 10 amb una xocolatada davant de l’església de Sant Pere de Belltall, a les 10 s’iniciaren els diferents itineraris programats per visitar diverses de les cabanes del municipi, que estaran decorades per artistes de la zona. La primera jornada s’acomiadarà amb un vermut popular i el concert de Cati Plana i Pau Puig.

Diumenge 5 de desembre el festival continuarà a les 11 amb diversos tallers i instal·lacions repartides pel municipi. A les 12 es farà la tertúlia ‘L’art és on ments te l’esperes’ i a la una del migdia concert a càrrec de Maria Hein. La jornada es clourà amb un dinar popular pel qual cal fer reserva prèvia a belltall@tinet.cat i un concert a càrrec de Xavier Mayor. La resta d’activitats tenen entrada lliure.

Cabana de voltes de Belltall (Imatge: Cedida)