Alcaldes de la Conca de Barberà, el Segrià, les Garrigues i l’Anoia es van reunir ahir a Vinaixa amb representants del Govern per consensuar les al·legacions contra la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) de Forestalia que neix del Baix Cinca i s’allarga 148 quilòmetres creuant diferents municipis de Catalunya i en concret 8 termes municipals de la Conca de Barberà. La primera al·legació que han acordat presentar és demanar una pròrroga.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, comenta la necessitat de presentar al·legacions per aturar aquest macroprojecte (Recurs de l’EFMR)

En el cas de la Conca, el traçat passa molt a prop de nuclis habitats i parteix els termes de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, Les Piles i Pontils. A més de la línia i totes les torres elèctriques associades, la infraestructura d’evacuació suposa també la construcció d’un seguit de subestacions elèctriques, una de les quals se situaria a Sarral.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal puntualitza que els municipis de la Conca veuen com una amenaça aquesta MAT (Recurs de l’EFMR)

Mapa del recorregut de la Linia de Molt Alta Tensió per Catalunya (Imatge: Cedida)

La Generalitat se suma a les al·legacions dels municipis afectats

En aquest sentit des de la Generalitat de Catalunya també veuen com un perill que una línia d’aquestes característiques, que pot arribar a acumular 400 KV, travessi gran part del territori per evacuar l’energia a 200 quilòmetres de distància. El Govern també preveu presentar al·legacions i fer bloc amb els municipis afectats.

ÀUDIO: La directora General d’Energia del Govern, Assumpta Ferran, destaca el perill que suposa aquesta línia (Recurs de Lleida TV)

Des de la Generalitat de Catalunya destaquen que és un projecte diferent a altres MAT d’empreses privades, ja que recull projectes de menors dimensions de Catalunya situats al Segrià, les Garrigues i l’Urgell per transportar l’energia fotovoltaica i eòlica acumulada fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. Uns parcs que en trobar-se dins de Catalunya s’hauran d’adaptar als nous tràmits demanats per la Generalitat com comptar amb un 50% de compromisos dels propietaris dels terrenys agrícoles o la participació ciutadana per validar el projecte.

ÀUDIO: Assumpta Ferran, posa en rellevància les condicions que hauran de complir aquests projectes (Recurs de l’EFMR)

Generalitat i Consells Comarcals treballaran ara per presentar alegacions sobre l’impacte negatiu d’aquest projecte al territori.