Els Pressupostos Participatius de l’Espluga de Francolí enceten la segona fase després que s’hagin seleccionat tres projectes finalistes d’entre tots els presentats per la ciutadania. Per elegir-los s’han seguit uns criteris concrets: aquells que han estat els més triats i alhora són els més viables.

Els tres projectes finalistes són l’augment de seguretat viària i rètols als carrers del municipi, la col·locació d’una barana al camí d’accés de l’ermita de la Santíssima Trinitat i l’enlluernament del camí d’accés a l’ermita, sent aquesta última la protagonista de dos dels tres projectes escollits per la fase de votacions.

Una de les propostes triades ha estat millorar la seguretat viària als carrers (Imatge: Cedida)

En el cas de la seguretat viària es proposa repassar els carrers i cartelleria, posar miralls convexos i qualsevol indicatiu necessari per millorar la seguretat viària. En el cas de l’ermita de la Santíssima Trinitat, d’una banda, s’aposta per  la instal·lació d’una barana de fusta a la zona boscosa del voltant de l’ermita i, d’altra banda, la instal·lació de fanals de llum i connexió a la xarxa elèctrica a la zona d’aparcament.

La ciutadania té des d’aquest dilluns i fins al proper 29 de novembre per votar una de les tres propostes. Podran votar tots els espluguins i espluguines majors de 16 anys empadronats al municipi, mitjançant una butlleta. La votació es podrà realitzar de forma presencial a l’oficina d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament en horari de dilluns a divendres de 9 a 1 del migdia i a l’Oficina de Turisme el dissabte de 9 a 2 i de 4 a 6, i diumenge de 9 a 2.

Una quinzena de propostes presentades

En total es van presentar 15 propostes, xifra que es valora positivament, tenint en compte que des de feia dos anys no es podien fer els Pressupostos Participatius. El 2019, el procés es va iniciar, però després de la riuada es va decidir aportar els diners a l’ADF. L’any 2020, la partida destinada als Pressupostos Participatius es va utilitzar per als ajuts als comerços tenint en compte la pandèmia de la Covid-19.

Les propostes descartades són les següents:

• Estudi de fuites d’aigua
• Circulació de vehicles al carrer Sant Miquel
• Ajuts per a joves autònoms
• Erradicar futures colònies de gats
• Horts i millora de l’entorn
• Obrir la circulació al carrer de les Parres
• Connexió de l’aigua de l’Ebre
• Vorera C/ Lluís Carulla- Esglèsia Nova
• No deixis que la teva mascota embruti el carrer
• Jo sóc responsable de la meva mascota
• Renaturalitzar l’escola Martí Poch