La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha lliurat aquest divendres a la Morera de Montsant el certificat de cel nocturn de qualitat a 20 municipis de l’entorn del Parc Natural de Montsant. Aquestes noves certificacions s’afegeixen a la dels 12 municipis que ja van ser declarats inicialment, fa tres anys, com a àrea d’influència del punt de referència del Parc, àrees pròximes a punts de valor astronòmic o natural especial. D’aquesta manera tot el Priorat es converteix en l’única comarca de Catalunya que ha apostat en la seva totalitat per un projecte de protecció envers la contaminació lumínica.

En aquesta ampliació s’incorporen al projecte de protecció els municipis de Vallclara, Vilanova de Prades i Vimbodí i Poblet, entre d’altres. Són municipis que agafen el compromís d’adoptar, en quatre anys, un model d’enllumenat exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental. L’adhesió comporta un augment de la superfície protegida de 305 km2 a 738 km2.

La consellera Jordà ha recordat que “Catalunya va ser capdavantera amb la prevenció de la contaminació lumínica, aprovant al 2001 la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn”. En aquest sentit, Jordà ha afegit que “volem seguir per aquest camí i, per això, en aquesta legislatura tirarem endavant la Llei de qualitat atmosfèrica”.

Durant l’acte de reconeixement de la qualitat del cel nocturn de Montsant, la directora de la Fundació Starlight, la doctora Antonia Varela, ha lliurat al Parc i als municipis implicats la certificació com a Destinació Turística Starlight, en reconeixement de la foscor del cel nocturn de la zona i de la seva oferta turística associada. Aquest tipus de distintiu només els tenen a Catalunya el Parc Astronòmic del Montsec i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des del punt de vista turístic, la certificació Starlight dona als municipis eines per diversificar la seva oferta, i orientar-la cap a un públic familiar i interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics.

Àrea d’Influència PN de la Serra de Montsant