El passat 10 de novembre va començar la campanya de collita de l’oliva a l’Espluga de Francolí. Des de la cooperativa Agrícola de la Conca preveuen entrar uns 600.000 quilos d’olives, molt per sota dels 900.000 recollits durant el 2020.

ÀUDIO:  El responsable de la cooperativa, Josep Maria Cantos, detalla aquestes xifres

La causa principal d’aquesta reducció ha estat la falta de pluges a la comarca, però sobretot a l’Espluga de Francolí, on fa setmanes que es viu una situació de sequera. El municipi és un dels principals productors de la Cooperativa el que fa reduir notablement la previsió de quilos a recollir. Actualment, ja es consta amb els primers rendiments que es troben al voltant del 20% tot i que s’espera que al llarg de la temporada augmenti fins al 23%.

ÀUDIO: Una de les encarregades de la collita en una finca familiar explica els mals resultats d’enguany

La novetat d’enguany és que serà la primera campanya que la cooperativa recollirà olives ecològiques provinents de 2 socis de Vilaverd. Un primer pas per acabar embotellant aquesta nova varietat sota la marca propia d’Agrícola de la Conca.

Altres municipis amb millor collita gràcies a la pluja

Pagesos d’altres municipis com Vilaverd han notat una bona collita, inclús millor que l’últim any, gràcies a les pluges que no han estat tan negatives com a l’Espluga, on la sequera s’ha traduït en una collita pobra i amb olives amb poca carn. També destaca el paper del vent que ha fet estralls importants disminuint encara més la collita d’algunes plantacions.

ÀUDIO: Un dels productors de Vilaverd, Anton Torrell, parla de la diferència entre les collites dels dos municipis