La situació actual de sequera a l’Espluga de Francolí fa mesos que dura. En realitat, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions d’aquest 2021 fins a finals d’octubre eren de 372,8 litres per metre quadrat, una xifra allunyada dels 500 litres recollits durant el 2020 i molt escassa comparada amb els màxims històrics registrats el 2018 amb 840 litres.

Cal destacar que es tenen dades des de 1998 i en aquests anys la xifra ha anat variant entre 300 i 800 litres anuals. En concret l’any amb menys pluges va ser el 2001 amb 308 litres per metre quadrat, seguit de l’any 2000, 2015, 2005 i 1998, on tampoc es van superar els 400 litres. Amb tot, les xifres d’aquest 2021 encara poder créixer i superar aquest llindar, ja que encara queden dos mesos per tancar l’any.

Concretant per mesos, durant el 2021 les precipitacions han sigut escasses. El mes més prolífic va ser al juny, amb 71,1 litres recollits. Durant una setmana completa les pluges van ser constants, el que va ajudar a pujar la mitjana anual. La resta de l’estiu i gran part de la primavera, època en què solen augmentar les precipitacions, les pluges van ser escasses i poc abundants.

Aquest mes d’octubre, moment en què es van iniciar les restriccions municipals per falta d’aigua, encara vigents, es van registrar 9 litres d’aigua per metre quadrat, la xifra més baixa de tot el 2021, una tendència que de moment es manté durant el mes de novembre, el que ha obligat a seguir traslladant camions cisterna provinents de Montblanc i mantenir els talls nocturns d’11 de la nit a 6 del matí a les cases i empreses de l’Espluga de Francolí a l’espera de noves precipitacions que ajudin a augmentar les reserves dels dipòsits municipals.