Imatge de startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

El passat dissabte Santa Coloma de Queralt va celebrar la VII edició de Som Terra de Safrà, que tornava després d’un any d’aturada a causa de la Covid-19. Tot i la pluja els actes es van mantenir en peu, adaptant algunes de les activitats a la previsió meteorològica.

És el cas del Mercat de Safrà que, amb 16 parades participants, es va acabar situant a les voltes de la Plaça Major per refugiar-se de la pluja. Un altre dels actes que va patir un canvi d’ubicació va ser la paella popular, que va congregar un centenar de persones i que es va celebrar a l’interior del Casal de Santa Coloma. 

Durant la jornada matinal, també es va poder visitar l’exposició ‘Un viatge a la terra del safrà: Macedònia‘, al Castell del Comtes; realitzar dos tallers, l’’Imaginart‘ amb la Narina Villegas i el taller ‘Identifiquem l’olor i el gust del safrà‘. També hi va haver un espai pel teatre històric amb ‘La Taula del Safrà‘, en què s’explicava la importància que va tenir aquesta planta al municipi a través del diàleg teatralitzat amb tres personatges que representaven la població colomina de segles enrere. 

Mercat del Safrà a Santa Coloma de Queralt (Imatge: startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt)

Per dissabte a la tarda la companyia Fem Teatre va ser l’encarregada de representar ‘Crocus i el delme del safrà. Sainet en un sol acte‘. Finalment, els actes es van tancar amb un parell de demostracions de cuina i tast, també al Castell, en les quals, es va exemplificar la influència que pot arribar a tenir el safrà en la nostra cuina.

Més enllà dels actes principals que es van celebrar dissabte, el Som Terra de Safrà es va iniciar el dijous 28 d’octubre amb la visita a Santa Coloma de l’Escola Agrària d’Alfarràs per conèixer tot el procés de recol·lecció, esbrinat i assecat del safrà. Divendres van ser els alumnes de l’Institut Joan Segura de Santa Coloma els qui es van apropar a un dels camps de safrà per conèixer-ne tots els detalls. Finalment, el dilluns 1 de novembre, dia de Tots Sants, es va fer l’ensafranada, oberta a tothom i on també es va recol·lectar i esbrinar el safrà. Acabant-ho tot, això sí, amb un tast de productes ensafranats.