Un any més les castanyes de Vilanova de Prades han atret centenars de persones en aquest municipi de la Conca que celebra una mostra dedicada a aquest producte local. Enguany, ja se n’ha celebrat la 46a edició de la Festa de la Castanyada i el 35è Mercat de la Castanyada amb productes de temporada i les actuacions folklòriques com a principal reclam.

Més d’un miler de persones s’han apropat fins al Camp de Poblet a Vilanova on se celebrava el tradicional esmorzar i el mercat de productes. Enguany com a novetat, l’esmorzar de la Fira s’ha fet en taules per grups i amb el menjar ja cuit, mentre que altres anys els participants cuinaven la seva pròpia carn a les brases. Amb tot l’alcalde de Vilanova de Prades, Artur Miró, afirmava que és un dels anys amb més participació de gent.

ÀUDIO: Artur Miró, alcalde de Vilanova de Prades, valora l’edició d’enguany

Més enllà de l’aparador comercial dels productes locals, la Festa de la Castanyada també ha comptat amb l’actuació castellera dels Torraires de Montblanc i la ballada dels Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí, de la Geganta Salvadora Pereandreu, de Vilanova de Prades i dels Gegants Blanca i Fort, de Blancafort. A més a més, també hi ha hagut l’actuació de la Colla Bastonera de Capafonts.

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ

La producció de castanyes a Vilanova de Prades en perill

La temporada de les castanyes a Vilanova de Prades continua decaient des de fa anys, el motiu principal: la malaltia de la xacra, que continua afectant gran part de les plantacions, fent que els castanyers no puguin sobreviure i que les noves soques que neixen tinguin una esperança de vida curta, d’uns 15 anys. Enguany també se suma la sequera, que encara ha reduït més els beneficis.