Molts dels esdeveniments suspesos durant la tardor de 2020 estan tornant a la presencialitat i ho fan recuperant gairebé la normalitat. És el cas de Som Terra de Safrà, que celebrarà aquest dissabte 30 d’octubre la seva VII edició amb una quinzena d’activitats amb algunes novetats però mantenint l’essència pedagògica de mostrar Santa Coloma de Queralt com a terra de producció d’aquesta espècie.

ÀUDIO: La membre de l’Associació Som Terra de Safrà, Angelina Nogues, destaca la funció pedagògica d’aquestes jornades

Imatge d’una edició anterior de Som Terra de Safra (Imatge: EFMR)

L’any anterior només es va celebrar una exposició a les botigues del municipi, suspenent la resta d’actes que ja estaven programats a causa de la situació pandèmica. Aquest any en canvi es recupera la presencialitat, amb un mercat amb 25 paradistes participants que es traslladaran a la plaça Major per mantenir les distàncies recomanades.

ÀUDIO: Angelina Nogues parla dels canvis al mercat de safrà

La resta d’activitats programades per dissabte són: Una visita al camp de safrà, un taller artístic d’Imaginart, la formació d’un mural en directe per part del Taller la Gàrgola, un taller per identificar l’olor i el gust del safrà, dues obres teatrals i dues demostracions culinàries. Tot acompanyat d’un dinar popular. També hi haurà activitats dijous i divendres amb diverses visites escolars i dilluns 1 de novembre per recol·lectar esbrinar i tastar el safrà, a càrrec de Cal Llauner.

La majoria d’activitats són gratuïtes i no és necessari fer reserva prèvia. Sí que es demanarà tiquet pel dinar popular i per participar en l’ensafranada de l’1 de novembre.

Un bon any de producció

Pel que fa a la producció d’enguany, l’Associació n’extreu una valoració positiva, ja que la majoria de productors han començat a acollir el safrà i els resultats són bons en quantitat i qualitat. L’únic inconvenient d’enguany han estat els talps, que han fet malbé algunes de les plantes, però sense significar una gran davallada en la producció.

ÀUDIO: Angelina Nogues destaca la bona producció d’enguany