La temporada de les castanyes a Vilanova de Prades continua decaient des de fa anys, el motiu principal: la malaltia de la xacra, que continua afectant gran part de les plantacions, fent que els castanyers no puguin sobreviure i que les noves soques que neixen tinguin una esperança de vida curta, d’uns 15 anys. Enguany també se suma la sequera, que encara ha reduït més els beneficis.

ÀUDIO: El productor de castanyes de Vilanova de Prades, Claudi Llado, parla de com afecta la malaltia a les plantacions de castanyers

Segons alguns productors, fa anys que aquest cultiu va a la baixa, arribant-se a reduir a la meitat en un sol anys. En el cas de la producció d’en Claudi Lladó, aquesta ha passat de 500 quilos recol·lectats l’any 2020 a la meitat durant aquesta temporada. Unes castanyes que es vendran de forma quasi exclusiva a la Fira de Vilanova de Prades d’aquest cap de setmana.

La situació amb la xacra és històrica i són pocs els municipis com Vilanova de Prades que continuen dedicant-se a aquest cultiu. Els seus productors es queixen que les administracions no van actuar quan començava el problema i ara és impossible d’arreglar.

Des de l’ajuntament també s’ha treballat per trobar solucions, però els recursos no són suficients per a poder erradicar la plaga. L’alcalde de Vilanova de Prades, Artur Miró, ha explicat en declaracions a l’EFMR, que la malaltia, les dificultats per treballar amb maquinària als terrenys de cultiu i la mort de molts dels arbres fa que la producció de castanyes es trobi en perill de desaparèixer.

ÀUDIO: L’alcalde de Vilanova de Prades, Artur Miró, destaca la situació extrema que viuen les plantacions

Però per altres productors la temporada no ha estat tan negativa, ha estat el cas de Cal Català on asseguren que amb una distància suficient entre arbres i vigilant diàriament l’afectació de la malaltia, tallant les parts afectades, es pot recuperar la producció sense grans afectacions. En el cas d’aquests productors asseguren que la temporada ha estat similar a la del 2019.

El robatori de castanyes persisteix

Un altre dels principals problemes que denuncien els productors és el robatori de castanyes. Una tendència que va incrementar exponencialment durant l’any 2020, a causa dels confinaments. Aquest any ha continuat passant però amb menys densitat. Des de l’ajuntament s’han col·locat cartells informatius pel municipi per avisar als boletaires i excursionistes que les castanyes són dels productors i no es poden agafar.

ÀUDIO: La propietària de Cal Català, Gemma Pedrola, destaca el robatori de castanyes aquests últims anys

Celebració de la Castanyada a Vilanova de Prades (Imatge: EFMR)

Es recupera la 46a Fira de la Castanyada

Enguany Vilanova de Prades ha pogut recuperar la 46a edició de la Fira i el 35è Mercat de la Castanyada després que s’hagués hagut de suspendre durant el 2020 a causa de la pandèmia. Serà el diumenge 31 d’octubre durant el matí i com a novetat principal enguany el tradicional esmorzar de la Fira es farà en taules per grups i amb el menjar ja cuit, mentre que altres anys els participants cuinaven la seva propi carn a les brases.

ÀUDIO: Artur Miró destaca les novetats d’enguany.

El dissabte 30 d’octubre començaran els actes, però estaran pensats per un públic més municipal amb una classe de zumba a les 12, una gimcana a les 6 de la tarda i un sopar de germanor a les 9 de la nit, acabant la jornada amb la celebració del Castanyasso a la sala del Casal. El diumenge serà el dia de concentració d’actes amb l’obertura del mercat i esmorzar a les 9 del matí al Camp de Poblet, la missa i goigs a Sant Galdric a 2/4 d’11 i una exhibició eqüestre a les 12 del migdia. Durant tot el dia hi haurà mostra de cultura popular amb elements de municipis de la Conca de Barberà.