Ja estan obertes les convocatòries per demanar ajuts Leader en zones rurals de Catalunya per impulsar la seva diversificació productiva. El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la Resolució on es convoca a la participació en els fons Leader i els ajuts es podran demanar en format telemàtic a partir d’aquest dimarts 26 d’octubre fins al proper 30 de novembre, inclosos ambdós dies.

Per a aquesta convocatòria els fons Leader preveu aportar 721.331,08 euros, i s’hi poden presentar tan emprenedores i emprenedors que tinguin prevista la creació, millora o ampliació de les seves instal·lacions, com també agents públics (ajuntaments, consells comarcals,…), amb inversions que preservin el patrimoni natural i cultural, que mitiguin el xoc climàtic o que generin activitat econòmica i ocupació. En el cas de la Conca de Barberà, tots els municipis de la comarca estan inclosos en la convocatòria.

Segons les bases de la convocatòria, la despesa mínima per a una persona física o jurídica ha de ser de 12.000 euros (sense IVA), una ajuda màxima del 40% de les despeses elegibles i que això no superi els 100.000 euros d’ajut total. En canvi, els promotors públics han de demostrar una despesa mínima de 40.000 euros (sense IVA), amb una ajuda màxima del 80% en aquest cas.

A l’hora de valorar els projectes presentats, els criteris tècnics que el Consorci ha establert per a aquesta anualitat com a rellevants són els que giren al voltant de la capacitat d’aquests de ser viables econòmicament i de la seva capacitat de generar dinàmiques  productives locals positives.