Aquest mes d’octubre ha començat el nou curs de l’Escola de Gralla i Timbal de l’Espluga de Francolí, gestionada per l’Aula de Música Tradicional i Popular ‘El Tecler’ a través de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. Aquest any les classes, impartides per Oriol Olivé i Roger Garcia, es desenvoluparan els dimarts al Casalet i el Casal de l’Espluga i es distribuiran en diferents nivells als quals s’incorporen nous alumnes d’iniciació -a partir de 5 anys- i també adults.

L’alumnat infantil de nova incorporació o d’iniciació s’agrupa a les classes de gralla o de timbal anomenades ‘mans petites 1’, mentre que la resta es formaran al grup de nivell elemental 3. També s’ofereixen classes per adults de nivell mitjà.

L’objectiu de l’escola, a més d’oferir formació als espluguins i espluguines que vulguin endinsar-se en el món de la música tradicional, té l’objectiu d’ampliar i mantenir l’activitat del grup de Grallers de l’Espluga, amb qui es faran assajos conjunts amb l’alumnat de l’escola i sessions d’aprenentatge de grup de forma quinzenal, a partir del repertori històric de l’entitat. L’objectiu també és consolidar l’acompanyament dels gegants i nans de l’Espluga allà on vagin, a més de la resta d’actuacions tradicionals dels Grallers de l’Espluga, al llarg de l’any.

Actualment el grup de Grallers de l’Espluga està format per una vintena de gralleres i percussionistes dels 70 membres que té actualment l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans. L’entitat va aprovar la reobertura de l’escola de gralla en l’Assemblea General Ordinària del 4 de novembre de 2017.