Dos anys després de la riuada del riu Francolí el 22 d’octubre de 2019 el record dels fets encara segueix latent, tant en la memòria dels ciutadans com en els carrers l’Espluga de Francolí, on encara es poden veure algunes actuacions pendents, tot i l’elevat nombre d’obres que s’han arranjat fins al moment.

Els endarreriments per rebre els ajuts corresponents i la quantitat d’obres per efectuar han fet que encara quedin projectes pendents que, s’espera, estiguin tots licitats a finals d’any. L’octubre de 2020 encara no havien arribat els diners derivats de les subvencions, tant de la Generalitat com de l’Estat, ara, un any més tard, els 300.000 euros de la Generalitat ja són una realitat i s’espera que els provinents de l’estat, amb el mateix import i gestionats també per la Generalitat, arribin en els pròxims mesos.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca la situació dos anys més tard

Els regidors de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha homenatjat a les víctimes de la riuada (Imatge: Ajuntament de l’Espluga)

L’escenari ha canviat, doncs, des de fa un any. Ara només queden pendents d’executar dues obres de gran format: l’arranjament de la zona del Safareig i la zona del parc fluvial, aquesta última encara per licitar. Amb aquests dos projectes i alguns obres de petites dimensions, es donarien per finalitzades les feines de recuperació de les destrosses derivades de la riuada de 2019.

En el cas del Safareig es preveu arranjar l’accés de les escales que baixen pel carrer Josep Maria Rendé i Ventosa i afegir-hi il·luminació. En el cas del parc fluvial, es crearà una zona neta, sense murs i amb vegetació baixa, amb taules de pícnic allunyades del riu i el parc infantil es reubicarà al passeig Lluís Companys.

La zona zero de la riuada, dos anys després

El pas inundable, l’últim projecte executat

Entre les últimes actuacions completades es troba el pas inundable a la zona de la Sinoga. Una obra que recupera el camí de la depuradora i l’adapta per arribar als terrenys situats en aquesta zona. Un projecte que es va licitar a l’estiu i que s’ha acomplert amb un pressupost de 100.000 euros provinents d’una ajuda de la Diputació de Tarragona per catàstrofes naturals (50.000 euros) i l’altra meitat extreta dels ajuts estatals.

El pont de la Font Baixa, un perill per futures catàstrofes

Des de l’Ajuntament també insisteixen en la necessitat de reconstruir el pont de l’Avinguda Catalunya, una construcció que no permet el pas de l’aigua i material degudament en cas d’inundació i que va ser el causant de formar un tap durant la riuada. Una obra que no es troba entre els ajuts rebuts, ja que l’estructura no està malmesa, però que des de l’Ajuntament insisteixen de la perillositat que pot significar per futures catàstrofes.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal explica la importància de canviar l’estructura del pont de la Font Baixa

Dos anys més tard de la riuada són molts els projectes arranjats i la situació és més positiva que fa un any, però l’arribada de la Covid-19 ha endarrerit parts dels tràmits. A més, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca que la malaltia ha canviat la visió de la ciutadania, centrant-se de manera més individual, una actitud que espera que canviï quan la situació torni a la normalitat, recuperant l’esperit de solidaritat i germanor que va crear un fet tan catastròfic com la riuada del riu Francolí.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga parla sobre la situació actual a causa de la Covid-19