La situació actual que viu l’Espluga de Francolí, amb talls d’aigua diaris, ha aixecat les crítiques de l’oposició des d’on argumenten que es podria haver frenat la situació molt abans amb altres accions prèvies que l’equip de govern no ha executat i per tant la situació actual es deu, en part a una mala gestió per part de l’Ajuntament.

ÀUDIO: El representant de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, critica, la mala gestió de l’equip de govern

Des de l’equip de Junts per l’Espluga detallen que en situacions similars en períodes anteriors, l’equip de govern, en aquell moment format per aquest mateix partit, realitzava diverses accions quan els nivells dels dipòsits començaven a disminuir dràsticament com per exemple, demanar a l’empresa  espluguina Cunicarn que passés a  gestionar-se a través de cisternes d’aigua, ja que és la principal consumidora d’aigua del municipi, assumint pròpiament el cost de les cisternes. En aquest sentit l’equip de Junts ressalta que el preu d’aquest transport l’haurà de pagar ara la ciutadania.

Des de l’oposició també recalquen que l’equip de govern, tot i les previsions dels últims mesos, s’ha esperat a viure una situació límit per posar-hi remei, el que complica encara més la recuperació. A més critiquen que des de la regidoria de Serveis Municipals no s’hagin multiplicat esforços per trobar les diverses fuites d’aigua detectades al municipi. Finalment també destaquen que no s’ha avisat a la ciutadania que l’aigua traslladada des de Montblanc, provinent de l’Ebre, es barrejaria amb la dels aqüífers.

ÀUDIO: Jordi Torre destaca que no s’ha avisat a la ciutadania sobre el consum d’aigua de l’Ebre

Els camions cisternes aporten aigua de la xarxa pública de Montblanc, provinent de l’Ebre (Imatge: Laia Molné)

L’equip de govern retreu la mala situació de la xarxa d’aigua

En contestació a les crítiques des de l’equip de govern argumenten que la xarxa d’aigua actual es troba en molt mal estat i que aquesta s’hauria d’haver reparat fa any, durant l’antic govern de Junts per l’Espluga, però no va ser així, comptant actualment amb 30 quilòmetres de xarxa en mal estat i diverses fuites d’aigua.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, crítica l’estat de la xarxa

En relació a la situació crítica del municipi, el govern aclareix que es van iniciar les actuacions quan encara quedaven un 20% de reserves dels dipòsits i momentàniament es van aplicar totes les mesures dictades pels tècnics que van valorar la situació. L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, també puntualitza que la demanda relativa a Cunicarn no solucionaria la crisi, ja que l’empresa gasta una petita quantitat d’aigua en comparació als 200 metres cúbics d’aigua que es perden diàriament.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal parla sobre les gestions amb Cunicarn