L’obertura del túnel del coll de Lilla es pot convertir en un nou al·licient perquè empreses del territori es desplacin a la Conca de Barberà per instal·lar les seves seus. A Montblanc aquest fet ja comença a ser una realitat amb la licitació dels primers terrenys del LOGIS Montblanc. A l’Espluga, però, la situació és més inestable a causa de la falta de sòl industrial.

Durant l’últim programa de ‘L’Ajuntament a Casa’, en emissió a l’EFMR, els grups que conformen el consistori van parlar de l’Espluga i les seves possibilitats per acollir noves empreses. Des de l’equip de govern, l’alcalde del municipi, Josep Maria Vidal, va destacar que l’Espluga està situada a pocs metres d’un gran punt d’abastiment elèctric i que es compta amb un entorn privilegiat pel dia a dia dels treballadors com a punts positius.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca els punts positius del municipi

Al revés de la moneda es troben els problemes derivats de la falta d’aigua, que s’esperen solucionar els pròxims anys amb l’arribada de l’aigua de l’Ebre, la falta de sòl industrial degudament preparat per acollir noves empreses i la manca de connexió amb fibra òptica.

En aquest mateix sentit, el membre de Nova Espluga, Francesc Sánchez, destacava que sempre hi ha hagut problemes per instal·lar empreses a l’Espluga, a diferència d’altres municipis com Sarral o Montblanc, on s’ha apostat pel sector industrial. En aquest cas, Sánchez destaca que no s’han traslladat prou esforços a crear sòl industrial al municipi.

ÀUDIO: El membre de Nova Espluga, Francesc Sánchez, parla de la falta de sector industrial a l’Espluga

La membre de Junts per l’Espluga, Rosa Sánchez, també ha posat èmfasis en aquest fet i en una falta de col·laboració per part de l’Ajuntament per facilitar les gestions a empreses per instal·lar-se a l’Espluga i traslladar gran part de la seva activitat al municipi.

ÀUDIO: La membre de Junts per l’Espluga, Rosa Sánchez, comenta la falta de col·laboració per part de l’Ajuntament

Entrada de l’empresa Cunicarn, a l’Espluga de Francolí (Imatge: Laia Molné)

Una comarca dedicada al sector industrial

Cal destacar que la Conca de Barberà és una comarca que dedica, gran part dels seus recursos, al món de la industrial. D’aquesta manera, segons xifres recents dels afiliats a la Seguretat Social, 44 persones es dediquen a la indústria, 275 a la construcció, 2343 al sector serveis, però el gruix de la comarca es troba dedicat a la indústria, amb 3444 treballadors.

Per això els diferents grups polítics del municipi van apostar per una major col·laboració entre ajuntament i empreses i treballar de manera conjunta amb sindicats i patronals per potenciar la Conca de Barberà i l’Espluga de Francolí.