El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha obtingut el certificat EMAS després de la implementació del sistema comunitari de gestió ambiental i de superar favorablement l’auditoria. De caràcter voluntari, l’EMAS permet a les organitzacions de la Unió Europea l’avaluació i el treball en matèria ambiental. El Museu se suma així a la desena d’equipaments culturals catalans que gaudeixen d’aquesta acreditació, com ara el MNAC, la Fundació Joan Miró o el Liceu.

L’obtenció de l’EMAS es va donar a conèixer durant la celebració de la tercera edició del Festival d’Educació per la Sostenibilitat. Aquest segell de qualitat és exigent, ja que obliga el tenidor a assumir uns objectius concrets pel que fa a la seva responsabilitat ambiental i econòmica, la millora del comportament ambiental i a comunicar els seus resultats ambientals a la societat i a les parts interessades en general.

De les actuacions concretes que han permès que l’MVR obtingués la certificació en destaca la instal·lació, aquest 2021, de més de cent mòduls de plaques fotovoltaiques que produiran uns 49.000 kw/h cada any. Aquesta xifra representa aproximadament el 30% de l’energia que consumeix el museu. L’equipament també compta amb un sistema de geotèrmia des de l’any 2009, instal·lat durant l’ampliació del Museu, per climatitzar les instal·lacions amb fonts renovables i de forma més eficient.

L’hort-jardí etnobotànic i la seva gestió de l’aigua, la substitució de la coberta de la Sala de reserva del Museu per la presència d’amiant, l’establiment de criteris de compra i venda sostenibles i la retirada del dipòsit de gasoil són alguns dels altres aspectes que s’han tingut en compte a l’hora de rebre el certificat.

L’hort-etnobotànic del Museu de la Vida Rural (Imatge: cedida)