Des de la Biblioteca Mn. Ramon Muntanyola de l’Espluga de Francolí, fa uns anys que s’edita un punt de llibre informatiu sobre les activitats programades anualment en aquest espai. Aquest punt va acompanyat de la imatge d’un element de cultura popular.  En els darrers anys s’hi ha trobat els gegants de l’Espluga de Francolí, els gegantons neolítics, el Rovelló i també l’any 2020 el Senglar dels Diables de l’Espluga, ja que aquesta associació celebrava tres dècades.

Aquest any, i reivindicant el paper de la dona dins del seguici popular, la ‘Gitana’ s’ha convertit en la protagonista del punt de llibre d’aquest curs 2021-2022. Fomentant així el coneixement i la divulgació de la figura entre els i les usuàries de la biblioteca municipal. Enguany com a novetat s’ha afegit un codi QR que redirigeix al blog de la biblioteca.

La biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola aposta per projectes com aquest per reforçar l’estima als elements del nostre seguici popular i festiu. Aquesta iniciativa rep el suport de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i de les Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya, que treballen per acompanyar les iniciatives de biblioteca municipal.