L’Espluga de Francolí recupera aquest 2021 els pressupostos participatius després de dos anys en què la xifra anual s’ha destinat a la riuada del riu Francolí, l’any 2019, i a la lluita contra la Covid-19, l’any 2020. És d’aquesta manera el primer any que l’equip actual de govern comença aquest procés.

ÀUDIO: La regidora de participació ciutadana, Anna Garcia, destaca que és el primer any que el nou govern fa pressupostos participatius

Amb 24.000 euros de pressupost, una xifra que ha augmentat anualment 2.000 euros els últims anys, el municipi comença un procés de selecció amb tres fases per triar el projecte guanyador.

La regidora de Participació Ciutadana, Anna Garcia, ha presentat els pressupostos participatius d’aquest 2021 (Imatge: Laia Molné)

Tots els espluguins i espluguines majors de 16 anys podran presentar les seves propostes des d’aquest mateix dimecres fins al 28 d’octubre. Cada participant podrà fer fins a tres propostes omplint el següent formulari i lliurant-lo a l’oficina d’atenció a la ciutadania del municipi. Les idees presentades hauran de ser per projectes d’obres o millores del propi municipi, no es contemplaran propostes que comportin, per exemple, un augment de la plantilla.

ÀUDIO: Anna Garcia parla dels paràmetres que ha de seguir la ciutadania per fer les seves propostes

La següent fase serà la de deliberació, del 2 al 19 de novembre, moment en què una comissió municipal validarà els projectes segons la seva viabilitat. L’última fase, la de votació, serà del 22 de novembre al 10 de desembre, quan la ciutadania podran triar la seva proposta entre les finalment presentades votant presencialment a l’oficina d’atenció a la ciutadania. Durant l’any vinent s’executarà el projecte més votat.

Tot aquest procés havia de ser inicialment virtual, però per diverses raons no ha estat possible adaptar-lo al format web i s’espera que es pugui fer amb aquest nou format durant el 2022.