L’església vella de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí ha acollit aquest diumenge l’eucaristia de presentació de Mn. Antonio Rosario Jové com a nou rector de la vila en substitució de Mn. Marcus Vinicius Teixeira que també avui s’ha estrenat a les parròquies de Sant Joan, Sant Pere i Santa Clara de Tarragona. A l’Espluga, el nou rector ha pres possessió del seu càrrec amb una cerimòna austera, amb una cinquantena d’assistents, sense presència de representants institucionals ni eclesiàstics, a diferència de l’any 2017. Complint amb el mandat de l’arquebisbe Joan Planellas de 26 de juliol, Antonio Rosario és des d’aquesta setmana rector de les parròquies de l’Espluga de Francolí —i la Residència Jaume I, Vimbodí, Vallclara, Blancafort i Senan. A partir del mes de novembre s’instal·larà a la casa-rectoria de l’Espluga, on fixarà la seva residència, igual que els seus antecessors.

Lectura de les pregàries dels fidels en què la comunitat parroquial espluguina ha demanat pel nou rector, després de sentir la seva homilia (Foto: Xavier Lozano)

Durant l’homilia, Rosario ha volgut vincular la lectura de l’evangeli a la presència de Déu pare, fill i esperit Sant, “la Santíssima Trinitat, que venerem a l’Espluga”, vinculació amb la qual ja ha volgut marcar l’inici de les seves intencions cap a la vila: “he de manifestar que soc el mossèn de tots, dels que veniu a missa i dels que no venen”, ha dit.

ÀUDIO: Primera homilia oficial de Mn. Antonio Rosario com a rector a l’Espluga de Francolí en la qual ha presentat les sevs intencions (9’54”)

“M’hi heu d’ajudar, hem de fer camí plegats. Jo vinc a servir, a ser un més” i “aquesta etapa la vull fer junt amb vosaltres”, ha afegit, concloent: “demaneu el que us convingui, a l’hora que convingui, aquí em tindreu”.

ÀUDIO: Mn. Antonio Rosario es dirigeix als espluguins i els mostra les seves intencions

Amb un to pausat i de caràcter més aviat tímit, Mn. Rosario ha volgut recordar a Mn. Marcus Vinicius, amb qui es van conèixer dimecres passat i de qui n’ha palpat, diu, “com s’estima l’Espluga”: “aquest és un relleu que costa, però el fem amb amor”. I ha confessat el trasvals que li ha suposat deixar el seu poble: “ens aferrem a la nostra vida, a la nostra comunitat, però en canvi, hem de ser més generosos”.

ÀUDIO: Mn. Antonio Rosario assegura que “és un relleu que costa”

De fet, ja fa unes setmanes que trepitja la Conca, on ha oficiat algunes celebracions en substitució temporal de Mn. Marcus Vinicius que abans del seu trasllat a Tarragona i del seu emotiu comiat a l’Espluga, es va haver d’absentar per motius personals. Tot i així, el nou rector només s’havia presentat en els cercles parroquials més íntims i esperava a fer-ho oficialment amb la resta de la població un cop fet efectiu el relleu oficial.

L’església vella de Sant Miquel, durant l’eucaristia de presa de posessió del nou rector. (Foto: Xavier Lozano)

Ordenació tardana, espiritualitat entre vinyes

Mn. Antonio té 54 anys i és natural de la comarca del Priorat, on ha viscut des que va néixer. En l’última dècada havia exercit de rector del seu poble, Gratallops, i també de Torroja del Priorat i de la Vilella Alta. En aquestes parròquies ja havia desenvolupat tasques com a diaca abans de la seva ordenació presbiteral com a capellà el 24 de gener de 2010 a la catedral de Tarragona, als 42 anys, segons informava l’Arquebisbat en aquell moment. Conscient de la seva espiritualitat des de ben petit, Rosario va optar pel món de la pagesia fins que va decidir-se, ja d’adult, a estudiar a l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona i a exercir durant onze anys, des de 1999, la missió pastoral com a laic a la comarcal del Priorat, on treballava dedicat al món de la viticultura com a encarregat de les vinyes de René Barbier. Les parròquies de l’Espluga, Vimbodí, Vallclara, Blancafort i Senan són el seu primer destí fora del Priorat, tot i que igualment en terra de vinya. Mn. Rosario ja coneixia la Conca de Barberà, ja que havia fet diferents estades espirituals al monestir de Poblet.

ÀUDIO: Mn. Antonio Rosario explica com li costa deixar enrere el Priorat, després de 54 anys

Mn. Antonio Rosario, al presbiteri de l’església vella de Sant Miquel, en la seva primera eucaristia oficial com a nou rector (Foto: Xavier Lozano)

Els reptes del nou rector

Mn. Rosario haurà d’assumir importants reptes a l’Espluga, com l’acompanyament d’una comunitat de fidels cada cop és envellida, l’ajuda social als espluguins més necessitats a través de Càritas, la preservació dels vincles establerts en els últims anys per la Parròquia amb el teixit associatiu i cultural de la vila, les seves festes i tradicions, la seva participació al Consell d’Entitats i a nivell de patrimoni, el futur de l’església Nova —que juntament amb l’antiga capella del Santíssim ha d’adquirir nous usos socials per la vila, fruit de l’acord per la seva recuperació estructural amb l’Ajuntament i la Diputació. També haurà d’assumir la part restant del deute provocat per l’esfondrament del sostre de la Sala Parroquial (5 de juny de 2015) i la nova etapa de gestió de l’ermita de la Santíssima Trinitat —titularitat de l’Arquebisbat de Tarragona— per part de la Germandat i el seu projecte de voluntariat i inserció sociolaboral per persones amb diversitat funcional. La primera proposta que ha anunciat aquest diumenge ha estat una recollida extraordinària de donatius -durant la propera setmana- pels afectats del volcà de l’illa canària de La Palma.