El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, han iniciat la instal·lació de nous contenidors de recollida d’oli vegetal, una acció que s’allargarà durant les properes setmanes. Una instal·lació amb la qual es preveu facilitat a la ciutadania el correcte reciclatge d’aquest residu.

L’oli, sigui de fregir, cuinar, llaunes o pots de conserva, s’haurà de guardar en una ampolla de plàstic tancada i dipositar-lo al contenidor més proper específic per aquest residu. Un cop el contenidor estigui ple, una empresa externa en farà la gestió i el posterior aprofitament. No està permès barrejar l’oli amb altres productes o llençar al contenidor oli de motor.

Cal destacar que l’oli vegetal és un residu contaminant que es produeix a totes les cuines de les nostres llars i, si es recull portant-lo al gestor adequat, passa a ser un residu aprofitable, del qual es pot produir biodièsel, productes de cosmètica i productes d’alimentació animal. Si no es recicla i s’aboca a la pica o al vàter, esdevé una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals. Un litre d’oli pot contaminar fins a mil litres d’aigua.

Cubells de reciclatge per les càpsules de cafè (Imatge: Cedida)

Punts de recollida per les càpsules de cafè

Al llarg d’aquest mes d’octubre, també s’habilitaran punts de recollida de càpsules de cafè per tal de donar una millor gestió a aquest tipus de residu a les deixalleries municipals de la comarca, així com a la deixalleria mòbil. Fins ara, les càpsules anaven a la fracció resta i no es podien reciclar. Per això, s’ha considerat necessari donar un millor tractament a aquesta deixalla tan comuna als domicilis facilitant a tota la ciutadania la seva recollida.

Es posaran dos tipus de contenidors, un per les càpsules d’alumini (per cafeteres Nespresso) i un altre per les càpsules fetes de plàstic (per cafeteres Dolce Gusto), per poder recollir totes les marques. D’aquesta manera, l’empresa Nestlé, amb la qual s’ha signat el conveni, s’encarregarà de la seva recollida. Posteriorment, les càpsules es traslladaran a una planta de tractament en la qual se separarà el cafè de la càpsula perquè els materials puguin ser reutilitzats.