La Festa de Sant Cosme i Sant Damià va omplir l’ermita dels Sants Metges de Sarral, per celebrar el mig centenari de la construcció de la nova capella, obra del reconegut arquitecte sarralenc Josep Puig Torné. La festa té una tradició centenària a Sarral i la comarca, amb epicentre en una ermita que data probablement del segle XV de la qual se’n conserva encara l’absis.

Els 50 anys del nou edifici es van complir l’any passat, però la pandèmia va obligar a ajornar-ne la celebració que finalment es va fer diumenge passat, 26 de setembre. Organitzada pel Patronat de l’Ermita i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sarral i de la parròquia, als actes hi van assistir un centenar llarg de persones. Davant la plaça de l’ermita s’hi va celebrar una missa solemne en honor als dos sants, i a continuació una ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona. Seguidament, un dinar de germanor servit pel restaurant de l’ermita.

Un dels atractius de la jornada va ser la presentació i estrena dels nous ‘Goigs dels Sants Metges’ amb un nou text refet per assenyalar i celebrar el cinquantè aniversari de l’ermita amb música, creada per Josep Bonet Isla, professor de Religió a l’escola de Sarral.

Presentació dels Goigs dels Sants Metges a l’ermita de Sarral (Imatge: Cedida)

Durant la festa es van lliurar els tres premis del primer Concurs d’Instagram amb fotos de l’ermita, imatges que serviran per a l’edició de punts de llibre commemoratius. Els guanyadors van rebre també una peça d’alabastre sarralenc que representa la capella. D’altra banda, el patronat també va lliurar als oradors una placa i quadre d’alabastre amb els goigs gravats.

Finalment, a la tarda, a la sala recreativa es va projectar una pel·lícula dels anys 1969 i 1970, organitzada per l’Ajuntament de Sarral. La filmació recupera la memòria de la pujada dels Sants Metges durant la inauguració de l’ermita i va ser enregistrada per Joan Moliner Cardona i Josep Andreu Queralt.