Aquest passat cap de setmana es van presentar els gegants de Vimbodí i Poblet després de la seva restauració completa, un procés que ha durat gairebé un any i que s’ha fet a partir dels motlles dels gegants de Falset, que, en origen, eren una parella gairebé bessona de la parella vimbodinenca.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, explica com ha estat aquesta restauració

El taller Avall de Reus ha estat l’encarregat de salvar i restaurar el Grèvol i la Nerola de Vimbodí i Poblet, uns gegants dels anys 80 que es trobaven ja molt deteriorats i havien perdut gairebé la seva morfologia original. També han estat necessaris treballs de fusteria, pintura i costura. La inversió total de la restauració ha estat d’uns 4.000 euros.

Com a element distintiu i típic del municipi, els Gegants compten amb diverses peces de joieria fetes amb vidre a partir del treball del nou vidrier del Museu i Forn de Vidre de Vimbodí i poblet, Rafa Abdon. També compten amb una peça realitzada pel, fins al moment, vidrier del municipi, Paco Ramos.

Els Gegants de Vimbodí i Poblet juntament amb els de Falset (Imatge: Cedida)

La història dels Gegants de Vimbodí i Poblet

Els Gegants Reis de Vimbodí i Poblet daten del 1955, quan el va comprar la Comissió de Festes del barri de Santa Teresa de Reus. Onze anys després es van vendre al Casal de l’Espluga de Francolí, que un temps després els va retirar, ja que van restar abandonats i malmesos. Va ser a principi dels anys vuitanta quan la parella va ser cedida al municipi de Vimbodí i Poblet. El 1994 es van batejar com a Salvador i Maria dels Torrents, però per votació popular el 1996 van passar a dir-se Grèvol i Nerola.