L’associació Revifem Queralt, nascuda arran de l’incendi a la Serra de Querat que va afectar 1.700 hectàrees, organitza la seva primera activitat de sensibilització a la ciutadania. Concretament serà als Plans de Ferran i la jornada es dedicarà a la sensibilització i desbrossament del bosc per explicar a la ciutadania les tasques que es duen a terme a la zona afectada i la importància de vetllar per uns boscos nets per prevenir el risc d’incendi.

En concret, l’activitat del dissabte es dividirà en dues parts, una més teòrica i una altra més pràctica. Amb el mestratge de Joan Teruel, ADF i gestor de recursos naturals, aquelles persones  que s’han inscrit a la jornada aprendran com desbrossar un bosc. L’explicació teòrica està  prevista per les 10 del matí a Plans de Ferran, amb una hora de duració. A partir de les 11 està previst que comenci la neteja del bosc per equips, que tindrà una durada aproximada d’una hora i mitja. 

Les inscripcions a l’activitat estan obertes fins al dia 24 de setembre i ja es compta amb més de 50 participants. Els voluntaris hauran de dur guants, una serra plegable o tisores de podar grosses, botes, pantalons llargs i esmorzar.

Restes cremades de l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Imatge: Pep Morató)

L’inici de l’incendi continua sent desconegut

Dos mesos després de la declaració de l’incendi, encara s’estudien les causes que el van provocar. El Cos d’Agents Rurals continua investigant la zona, sumant ara una nova hipòtesi, segons la qual podria haver estat intencionat. Els Agents recorden que ara fa cinc estius, l’agost de 2016, van enxampar a una persona provocant un foc intencionadament, però que aquest es va poder  aturar abans que es propagués.

Les altres dues hipòtesis amb les quals treballen és que s’iniciés pel llançament d’una  burilla o per l’avaria mecànica d’algun vehicle o maquinària agrícola. Cap de les dues  possibilitats, però, ha pogut ser confirmada.