Fa gairebé un any que es va posar en marxa el nou model de recollida de residus, que combina el porta a porta i el sistema de contenidors tancats. La recollida selectiva ja arriba al 80%, uns resultats que es consideren excel·lents i que també són gràcies al fet que la major part de la ciutadania s’ha adaptat correctament al nou sistema. Tot i això, encara es detecta un mal ús per part d’alguns ciutadans, motiu pel qual s’ha decidit des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà instal·lar càmeres de videovigilància en punts estratègics.

En concret, l’àrea de Medi Ambient ha iniciat la instal·lació de càmeres de videovigilància a les deixalleries i a les àrees d’emergències dels pobles on es fa el porta a porta. Cal destacar que la majoria de veïns i veïnes utilitzen correctament el servei, però algunes persones recorren a les àrees d’emergència o del costat dels contenidors de vidre per abocar els residus de manera descontrolada i sistemàtica. Aquesta situació suposa una major despesa en la neteja i un focus de problemes d’higiene i molèsties per als veïns.

Aquesta iniciativa es comença a fer efectiva de manera imminent a l’àrea d’emergència i a la deixalleria de Montblanc i es preveu estendre-la a la resta de municipis on es fa el porta a porta de manera gradual, amb l’objectiu de detectar les persones o empreses que encara en facin un mal ús.

Les àrees d’emergència són un servei al qual cal recorre-hi de manera puntual dipositant la brossa separada correctament i de manera excepcional en cas que no es pugui treure el residu el dia que toqui el porta a porta. A més, aquests punts són per ús exclusiu dels veïns del municipi i no el poden utilitzar les indústries. També està prohibit dipositar les deixalles barrejades, dins de contenidors que no corresponguin o fora d’aquests. Tampoc s’hi poden deixar mobles, runa, residus especials o cap altre residu no permès. Aquests residus s’han de dur a la deixalleria.