Els allotjaments turístics de l’Espluga de Francolí han tancat la temporada d’estiu amb bones xifres d’ocupació, amb, inclús, pics del 100% durant el mes d’agost. Amb una clientela nacional en la seva majoria, els hotels, hostals i apartaments del municipi han rondat xifres d’entre el 60% i l’aforament complet durant tota la temporada.

ÀUDIO: El responsable de l’Hotel Ocell Francolí, Rafael Lorca, específica les bones xifres de turisme durant aquest estiu

Una de les diferències substancials que s’han notat a conseqüència de la pandèmia ha estat un canvi de paradigma del model de turisme pel que fa a la programació. Més concretament, allotjaments com l’Hostal del Senglar, han passat de rebre reserves amb mesos d’antelació a demandes d’habitacions per la mateixa setmana i en molts casos inclús pel mateix dia.

ÀUDIO: La responsable de l’Hostal del Senglar, Carme Garcia, detalla aquest canvi de paradigma

Uns mesos d’estiu on no només s’han viscut reserves d’última hora sinó també cancel·lacions d’últim minut a causa de la flexibilitat que han donat els establiments per situacions relacionades amb la pandèmia. Això ha fet que la temporada hagi estat irregular, amb pics de pujades i baixades segons el moment pandèmic en què es trobava la comarca. Els hostalers del municipi coincideixen en catalogar la temporada com a “taquicàrdica” amb molts canvis sobtats.

ÀUDIO: El CEO de Slow Life Hotel, filial de Villa Engràcia, Toni Zapater, explica aquest canvi

Apartaments Ca la Pauleta a l’Espluga de Francolí (Imatge: Laia Molné)

Un públic familiar a hotels i apartaments

Pel que fa al tipus de clientela, aquest estiu s’ha centrat en un públic familiar, amb estades de curt format, el que ha dificultat més l’organització per part dels hostalers. El nombre de visitants estrangers s’ha disminuït substancialment, canviant-lo per un públic nacional, amb una major afluència de turistes provinent de Madrid, València i Aragó, així com d’altres parts de Catalunya.

ÀUDIO: La propietària d’Apartaments Ca la Pauleta, Mercé Rosich, destaca el tipus de públic d’enguany