El proper diumenge 12 de setembre, a 2/4 d’1 del migdia, a la sala gran del castell de Santa Coloma de Queralt, s’inaugurarà l’exposició ‘Sant Magí. El miracle de l’aigua’ organitzada pels Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn. La mostra forma part del projecte ‘Sant Magí 2020’ que vol celebrar els 400 anys de l’Aplec de Setembre, amb la tradició, la història i la cultura com a protagonistes.

Aquesta és una exposició itinerant que es va dissenyar per visitar els diferents llocs on hi ha tradició de l’aigua de Sant Magí, però que de moment només havia estat vista a La Llacuna i Igualada, ja que la pandèmia va impedir que circulés durant l’any 2020. Ara fa parada a Santa Coloma de Queralt.

L’aplec de Sant magí va celebrar 400 anys en plena pandèmia (Imatge: Cedida)

L’exposició està formada per set grans plafons dedicats a temes relacionats amb l’entorn del santuari i la seva història com la devoció a Sant Magí, el monestir, les coves i capelles, la flora i la fauna, l’aplec i les festes i la figura de Sant Magí en altres àmbits. L’exposició es completa amb altres plafons on s’hi posen en relleu les relacions constants entre la vila i el convent de Sant Magí des del segle XVII fins ara.

El divendres 27 es farà una conferència sobre un personatge molt desconegut: el dominic Jordi de Mendoça, orguener portuguès que va construir diversos orgues entre els quals el del monestir de Montserrat i que posteriorment va morir a Sant Magí. La xerrada anirà a càrrec de Ramon Oranias, monjo de Montserrat i organista.

La cloenda serà el diumenge dia 26 a la tarda amb la interpretació del Ball Pla de Sant Magí a càrrec de l’Esbart Dansaire Alt Gaià i els Grallers de Santa Coloma de Queralt.