Diversos voluntaris es van reunir aquest cap de setmana a Passanant i Belltall per reconstruir un marge de pedra seca, tot aprenen l’ús d’aquesta tècnica. Aquesta activitat formava part del projecte Col·labora pel Paisatge del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp que ja s’ha organitzat a altres municipis com Vilabella, Renau, Vilaplana o Gratallops.

L’activitat va ser dinamitzada per Marges Priorat, projecte especialitzat en la recuperació de marges de pedra seca mitjançant cursos, jornades i activitats orientades a construccions de benefici social. Concretament, a Passanant i Belltall es va treballar en la recuperació d’un marge de pedra seca. En aquesta activitat, els més de 20 assistents van posar en pràctica tots els passos per recuperar un marge de pedra seca, des de la neteja vegetal, el buidatge de les pedres caigudes, l’adequació del fonament i la profunditat d’instal·lació, fins al treball d’aixecament del mur i l’ompliment amb pedra petita de la part interna.

Reconstrucció d’un marge de pedra seca a Passanant i Belltall (Imatge: Cedida)

El projecte Col·labora pel Paisatge porta ja cinc anys desenvolupant-se a les comarques del Camp de Tarragona, amb activitats diverses i especialment orientades a sensibilitzar la població local envers aquest patrimoni. També, la vinculació amb la Universitat Rovira i Virgili ha donat importants fruits, com la digitalització de diferents pous de gel de les quatre comarques que integren majoritàriament el Grup d’Acció Local.

Finalment, ara mateix, a més de les jornades que s’efectuaran, també s’està divulgant el manual sobre la Tècnica de construcció de murs de pedra seca, apropant-lo a biblioteques, centres d’estudi i a agents que intervenen directament en aquest patrimoni.