L’Espluga de Francolí celebrarà els actes de la Diada Nacional de Catalunya amb una nova imatge gràfica i recuperant una certa normalitat en els seus actes. Entre les novetats d’enguany es troba la hissada d’una senyera des de la torre del castell en commemoració a la resistència del Castell de l’Espluga durant la Guerra dels Segadors. També torna la caminada popular amb un format adaptat a la situació actual.

La Diada Nacional de Catalunya compta aquest any amb una nova imatge gràfica a l’Espluga de Francolí per reforçar la importància d’aquesta diada. També s’ha creat una nova marca per identificar la caminada popular, que ja acumula 36 edicions.

L’Onze de Setembre se celebrarà al municipi amb la hissada de banera i la disparada de quatre coets solemnes durant el matí, seguit a 2/4 de 12 del migdia d’un acte institucional a la plaça de la Vila que aquest any se celebrarà acompanyat de les entitats de cultura popular com són els Grallers i el Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí. L’aforament serà limitat i és necessari fer reserva prèvia a través del web d’Entrapolis o a l’Oficina de Turisme a partir del proper divendres 3 de setembre.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica com serà l’acte institucional de l’Onze de Setembre

La 36a caminada popular de l’Onze de Setembre comptarà amb un sistema de valises durant el recorregut (Imatge: Laia Molné)

La 36a edició de la caminada popular, amb grups reduïts i valises

Un altre dels actes principals és la 36a edició de la caminada popular de l’Onze de Setembre que repeteix el format de l’any passat. Es tracta d’un recorregut de 8 quilòmetres i mig amb punt de sortida i arribada a l’Ermita de la Santíssima Trinitat i que es podrà fer del 10 al 18 de setembre, exclòs el 19 de setembre a causa de la batuda del senglar. Els participants hauran de desplaçar-se en grups de màxim 10 persones.

ÀUDIO: El membre de la comissió de la caminada popular de l’Onze de Setembre, Miquel Bonet, descriu el recorregut

Enguany, com ja va passar al 2020, s’ha habilitat un sistema de fites durant el recorregut que serviran per validar els cartonets que els participants hauran aconseguit prèviament (del 8 al 18 de setembre) a l’Oficina de Turisme. Un cop acabada la cursa s’entregarà el cartonet amb totes les valises marcades a la mateixa Oficina abans del 28 de setembre. Els participants entraran en el sorteig de dues activitats amb l’empresa Drac Actiu, 4 entrades per fer espeleologia a les Coves de l’Espluga i 1 curs d’iniciació a l’Hípica Francolí de l’Espluga.

ÀUDIO: La regidora d’Esports de l’Espluga de Francolí, Aida Morgades, destaca el funcionament del sorteig

Finalment, l’Assemblea Nacional Catalana de la Conca de Barberà promou la participació en la manifestació que convoquen les entitats sobiranistes a Barcelona el mateix Onze de Setembre amb autocars que sortiran de la comarca a 2/4 de 2 del migdia fins a la ciutat comtal. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a l’acte oficial.