Imatge Ràdio Montblanc

Des d’aquesta matinada l’accés a l’autopista AP-2 des de Montblanc és gratuït. Turismes i vehicles de càrrega poden entrar i sortir d’aquest tram sense haver de pagar cap import, les barreres es troben aixecades i les màquines de pagament inutilitzades amb uns cartells demanant els conductors que no s’aturin.

Aquest canvi, juntament amb la construcció del túnel del coll de Lilla i l’arribada de l’A-27, es pot convertir en un factor de progrés per la comarca, permeten un flux molt més ràpid i econòmics de vehicles. És per això que des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí veuen aquest alliberament com un primer pas per atreure empreses al territori i també nous habitants.

Actualment el consistori ja treballa de forma conjunta amb el Consell Comarcal per fer un cens del sòl disponible als polígons del municipi per poder vendre a les empreses aquest emplaçament i també les possibilitats d’habitatge que ofereix la zona.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, parla de les possibilitats d’atreure noves empreses al territori

Una connexió adequada per les noves infraestructures

Ara que la sortida del peatge de Montblanc és lliure, amb dues vies d’entrada i sortida a l’autopista, s’ha començat a notar més flux de vehicles, un fet que preocupa a l’Ajuntament de Montblanc, pels embussos que es poden generar, sobretot de cara al cap de setmana, a la rotonda on desemboca l’autopista. El consistori fa mesos que demana al govern espanyol un pas alternatiu i una connexió amb el futur túnel del coll de Lilla per evitar aquesta problemàtica.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, destaca la necessitat d’un pas alternatiu

L’autopista AP-2 al seu pas per l’Espluga de Francolí (Imatge: Xavier Lozano)

En el mateix sentit, l’Ajuntament de l’Espluga no veu com a prioritat la creació d’un accés directe a l’autopista AP-2, una petició que havia fet l’antic consistori per quan aquesta s’alliberés. L’actual alcalde, Josep Maria Vidal, ha explicat a l’EFMR que romandran a l’espera de conèixer quin és el nou traçat de la via i consensuar degudament aquesta decisió.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal parla de la connexió directa del municipi amb l’AP-2

Els camions, obligats a romandre a l’autopista

La Generalitat ha ampliat l’obligació de desviar camions de la N-240 a l’AP-2. Fins ara era obligatori per als camions de quatre eixos de Borges a Montblanc i ara s’ha ampliat el recorregut des de Soses. Fins ara es bonificava als camions, però ara serà gratuït amb l’alliberament de l’autopista. L’objectiu és evitar més morts a la N-240, una via amb una alta sinistralitat.