La Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, que avalua la idoneïtat de les propostes de nous parcs eòlics i solars abans que iniciïn la seva tramitació, ha tombat fins ara el 32% de les 41 sol·licituds presentades en terrenys de la Conca de Barberà des que a final del 2019 va entrar en vigor el nou decret de les renovables que en facilita la implementació amb una normativa més laxa. La mateixa Ponència encara no s’ha pronunciat sobre 9 propostes de parcs solars i 4 d’eòlics en el conjunt del territori conquenc.

La Baixa Segarra concentra la majoria de les peticions de camps fotovoltaics i parcs solars, la meitat de les quals han superat el primer filtre de la Ponència, si bé encara no n’hi ha cap que hagi iniciat el tràmit d’informació pública, en el qual es demanaran nous informes ambientals que hauran de superar abans de poder-se executar.

La Conca de Barberà fins al dia d’avui té en servei 78 aerogeneradors i sol·licitats més de 90 molins de vent en 22 parcs eòlics repartits per la comarca. Quant a la situació fotovoltaica s’han sol·licitat 1.147 hectàrees de superfícies solar, sent la segona comarca de Catalunya amb més superfície i ja s’han descartat diversos horts solars amb més de 600 hectàrees.