Red Eléctrica de España preveu transformar la línia d’alta tensió de Lleida a Barcelona que travessa, per exemple, l’Espluga de Francolí i Montblanc, duplicant la seva capacitat utilitzant el mateix traçat. Els treballs de remodelació de la xarxa estarien finalitzats en un termini d’uns dos anys i mig.

Es tracta de desmuntar la línia actual amb més 400 suports i aixecar una nova amb més potència, encara que la tensió de la infraestructura continuarà sent la mateixa, 220 quilowatts, però aquesta serà de doble circuit. L’anomenat eix Mangraners-L’Espluga-Begues preveu ser un dels projectes més ambiciosos del transportista i operador del sistema elèctric espanyol on hi hauria una inversió prevista de 100 milions d’euros.

El nou disseny permetrà reduir aproximadament un 25% dels suports

És una obra d’especial dificultat, perquè la línia recorre 117 quilòmetres de les províncies de Lleida, Tarragona i Barcelona. De fet a la Conca de Barberà l’actual línia passa pels municipis de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Barberà de la Conca. El nou disseny permetrà reduir aproximadament un 25% el nombre de torres elèctriques respecte a la línia actual, per la qual cosa es reduirà l’impacte sobre el territori, segons la REE. Aquesta actuació permetrà també reduir les pèrdues de xarxa en el conjunt del sistema.

Font: Red Eléctrica de España

Es construirà una segona subestació elèctrica a l’Espluga

Segons el projecte de Red Eléctrica la nova línia tindrà entrada i sortida intermèdia en la subestació existent de l’Espluga a les Comes anomenada «La Espluga 400kV», mitjançant la construcció d’una nova subestació «La Espluga 220kV» al costat de l’existent en el mateix emplaçament.

La directora general d’Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, en declaracions a l’EFMR, veu amb bons ulls aquesta nova aposta: «aquest és el model, utilitzar infraestructura ja existent, gestionar-la millor i ampliar-la sense que quasi que es noti».

ÀUDIO: Assumpta Farran, directora general d’Energia, parla sobre aquest projecte

Subestació existent de l’Espluga (Imatge: Tac12)

D’altra banda, a la demarcació aixeca polseguera una nova línia d’alta tensió que creuaria una trentena de municipis tarragonins i diverses comarques catalanes entre Aragó i l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest cas, qui la promou no és Red Eléctrica, sinó un clúster energètic. El projecte publicat a finals de juliol ha despertat l’oposició de consells comarcals i ajuntaments que s’han unit per presentar al·legacions. També ho farà la Generalitat, ja que no comparteix la planificació ni la naturalesa d’aquesta nova infraestructura.