Aquesta setmana la sega de cereal a l’Espluga de Francolí es donarà per acabada i el balanç de la collita és molt bona segons els agricultors tot i la variabilitat de rendiments. El que aquest any també destaca és el preu del blat que ha pujat respecte als anys anteriors.

Aquest increment en la producció de cereals d’aquest 2021 es deu a les condicions climàtiques que han afavorit de manera excepcional la collita. Segons els pagesos de la comarca, el fet que la primavera fos seca, però amb temperatures suaus ha permès que no hi hagués proliferació de malalties i s’hagi registrat una collita molt bona, de fet diuen que una de les millors dels darrers anys, tant en qualitat com en quantitat.

ÀUDIO: Joan Saumell, agricultor de l’Espluga

No obstant això, sí que hi ha hagut una variabilitat de rendiments. Per exemple en ordis la collita ha estat de les millors dels últims anys, en comparació amb els blats que hi ha hagut una bona producció però no de les més bones. Els cultius més minoritaris de la comarca com són el pèsol i la colza les produccions han estat diferents. Quant a colza hi ha hagut molt bona producció, en canvi els pèsols ha tingut un rendiment molt dolent, segons els agricultors.