Montblanc tornarà a tenir toc de queda nocturn a partir d’aquest divendres després que, donades les dades d’incidència acumulada de covid-19, la capital de la Conca entra dins els 148 municipis afectats per aquesta mesura. També és el cas del municipi de Vilaverd que a causa que està envoltat de Valls, Montblanc i Alcover, tots tres municipis amb toc de queda, també se li aplicarà el confinament nocturn conjuntament amb La Riba.

La nova resolució modifica els criteris de restricció a la mobilitat nocturna. El text estableix que l’afectació que fixa si un poble o ciutat està dins de la llista de municipis afectats sigui d’una incidència acumulada en els darrers set dies superior a 125 casos per cada 100.000 habitants, en poblacions de més de 5.000 habitants, en compte dels 250 actuals.

Aquestes mesures es prorrogaran un cop les hagi aprovat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i tindran una vigència de set dies. El Govern traslladarà la sol·licitud demà al TSJC i entraran en vigor aquest divendres 20 d’agost.

Mapa i Font: Departament de Salut

Per què Montblanc hi entra?

Aquest dimarts el Govern ha anunciat una modificació en els criteris per aplicar el toc de queda, rebaixant de 250 a 125 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants el límit per haver d’aplicar la mesura. Segons indiquen les dades del Departament de Salut, la Incidència Acumulada en els darrers set dies (casos acumulats per cada 100.000 habitants) de Montblanc és de 275 casos, fet pel qual s’ha decretat l’aplicació del toc de queda.

I Vilaverd?

Actualment Vilaverd no té cap cas de coronavirus i la Incidència Acumulada en els darrers set dies també és 0. Tot i això el Govern ha cregut oportú afegir el municipi, ja que es troba envoltat de poblacions afectades com Montblanc, Valls o Alcover.

Quan m’he de quedar tancat a casa?

Amb el toc de queda decretat, es prohibeix la mobilitat nocturna no obligada entre la 1 i les 6 de la matinada. La Generalitat preveu vuit excepcions al confinament nocturn als municipis. Els casos que s’exclouen de la prohibició són els següents:

  • Desplaçament per assistència sanitària urgent.
  • Desplaçaments per anar o tornar del centre de treball.
  • Retorn al domicili de les activitats permeses.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
  • Actuacions urgents davant d’òrgans judicials.
  • Retorn al lloc de residència habitual després d’haver realitzat alguna de les activitats permeses en el llistat.
  • Tenir cura de mascotes o animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual durant la franja horària compresa entres les 4 i les 6 h.
  • Per causa de força major o una altra situació de necessitat justificada.

Fins quan durarà el confinament nocturn?

Aquesta limitació s’aplicarà a partir d’aquest divendres i durarà, mínim, fins al 27 d’agost. A partir de llavors, depenent de com hagi sigut l’evolució de la pandèmia a la població, Montblanc podria seguir tenint toc de queda o bé sortir de la llista de municipis afectats.