L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha hagut de demanar als veïns que facin un ús racional de l’aigua. La sequera per falta de pluja, una avaria en un dels pous del municipi i les altes temperatures són els principals motius pels quals el consistori aconsella prendre mesures de precaució.

En plena onada de calor l’Ajuntament ha demanat a la població que faci un ús racional de l’aigua per evitar talls en el subministrament durant els pròxims dies. Ha estat propiciat per una avaria al pou principal de l’Espluga, el pou de la Biela, que s’ha detectat aquesta setmana i que ja s’hi està treballant.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell, parla sobre l’avaria al pou

L’absència de pluges importants en els darrers mesos també està generant aquesta problemàtica. Durant els mesos de juny, juliol i agost l’estació meteorològica del Meteo Prades del nucli de Les Masies ha registrat al voltant de 100 litres per metre quadrat. De fet, la incidència tècnica només ha precipitat l’alerta per la falta d’aigua, ja que l’estat dels pous no és bo.

ÀUDIO: Rosell explica les restriccions d’aigua

Tancar les aixetes quan no les utilitzem, fer servir la dutxa en lloc de la banyera o bé reduir el regadiu de les zones enjardinades són algunes de les mesures per fer un ús racional de l’aigua. A l’espera de pluges, el govern activa polítiques de contenció i adverteix que acumular aigua innecessàriament pot agreujar el problema en comptes de solucionar-lo.

L’últim precedent, el 2019

El darrer període de sequera al municipi va ser l’estiu del 2019. En aquella ocasió, la falta d’aigua va començar a ser greu just a inicis d’agost. La falta de pluges van obligar a racionalitzar la despesa hídrica i, de fet, l’Ajuntament, per exemple, va deixar de regar les zones verdes. Just abans de la riuada 22 d’octubre del 2019, davant la falta de recursos, es va estar a punt de procedir a efectuar talls en el subministrament, però, finalment, no es va arribar a aquest extrem. L’any passat, que va ser més plujós, els aqüífers van aguantar l’estiu sense problemes.