Imatge extreta del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Els naturalistes espluguins Eva Rodellas i Pitu Amigó van trobar recentment una espècie de musaranya fins al moment mai detectada al territori català. S’ha localitzat a l’Espluga de Francolí i aquesta troballa fa que la musaranya d’aigua ibèrica s’afegeixi al catàleg de mamífers de Catalunya.

ÀUDIO: El naturalista espluguí Pitu Amigó, explica la localització d’aquesta espècie a l’Espluga

La troballa s’ha fet a partir de rastres de musaranya d’aigua localitzats pel biòleg Pere Aymerich i analitzats genèticament per l’equip de José Castresana, de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona. Fins al moment, la localització més pròxima d’aquesta espècie se situava al riu Matarranya, en territori aragonès.

La seva presència a Catalunya es sospitava, perquè hi havia un parell d’observacions no confirmades de musaranyes d’aigua dels anys 1980 als rius Francolí i Gaià, així com dades a la plana de Lleida, però no se sabia amb certesa a quina espècie podien correspondre.

Amb aquesta troballa la musaranya ibèrica s’afegeix l’europea, trobada amb freqüència als Pirineus i a les comarques orientals, amb límit sud conegut a Sant Llorenç del Munt. Aquesta descoberta obra als investigadors una nova porta per esbrinar quina és la distribució i població actual de l’espècie a Catalunya, així com conèixer quin és el seu hàbitat idoni, entre altres interrogants.