El juliol de 1921 va néixer El Francolí, la revista mensual d’informació local de l’Espluga de Francolí, que acumula ja 411 publicacions. En honor a aquest aniversari l’edició d’aquest mes lluirà la mateixa portada amb la qual va arrencar la revista, formada principalment de text i extreta de la primera edició original d’El Francolí, juntament amb un reportatge i anàlisis de l’època per part de Jordi Roca i Josep Maria Vallès.

La història d’EL Francolí es diferencia en dues etapes, la primera de 1921 fins a 1926, moment en què es va iniciar la revista i aquesta se centrava a explicar històries quotidianes de pagesos i vilatans. Una primera etapa emmarcada en l’època de la mancomunitat i amb una edició quinzenal. Aquest primer tram d’El Francolí va acabar durant la dictadura de Primo de Rivera i la censura cada vegada més recurrent de moltes de les pàgines de la revista, que es publicaven en blanc.

ÀUDIO: La secretaria del Casal de l’Espluga, Eva Bonet, parla de la primera etapa d’El Francolí

La segona etapa s’inicia l’any 1983, quan el Casal de l’Espluga de Francolí comença a fer-se càrrec d’El Francolí amb una edició mensual, i en alguna ocasió bimestral, impulsada per Lluís Carulla, qui ja va ser present en els primers anys d’història de la revista, i Josep Maria Vallès. Una etapa que porta en actiu 38 anys amb una publicació actualment mensual a càrrec del Casal de l’Espluga.

ÀUDIO: Eva Bonet destaca l’inici de la segona etapa d’El Francolí

D’aquesta manera l’edició de juliol celebra els 100 anys, intermitents però plens d’història, de la revista local de l’Espluga de Francolí: El Francolí.