La Generalitat de Catalunya va participar aquest dilluns a la Comissió Bilateral amb el Govern central a Madrid amb una llista d’exigències de 56 traspassos a damunt de la taula, entre aquests hi havia la titularitat del Monestir de Santa Maria de Poblet.

Segons va publicar aquest dilluns El Punt Avui i l’EFMR ha pogut confirmar, la propietat del Monestir de Santa Maria de Poblet era un dels punts de cultura que s’havia de parlar en la Comissió Bilateral, tot i això després de la reunió no han transcendit detalls de si han arribat a parlar en les dues hores de conversa. Poblet s’emmarca en una llista en què també hi ha elements patrimonials com ara el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, els fons dels arxius de Salamanca i la corona d’Aragó, uns elements patrimonials que feia públic el mateix Punt Avui. Només s’ha explicat que la trobada ha permès tancar acords com la inversió de 200 milions d’euros a Catalunya corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut, el traspàs de les beques universitàries i el compromís d’estudiar el traspàs de Rodalies a la Generalitat.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han coincidit a considerar “insuficient” el nombre d’acords que s’han tancat. “No hem aconseguit l’objectiu que havíem plantejat des de la part catalana perquè volíem que molts més traspassos i qüestions es debatessin en aquesta bilateral”, ha indicat Vilagrà en una roda de premsa posterior. La consellera de Presidència també va explicar que a l’octubre es constituirà un grup de treball en què estudiaran la viabilitat dels 56 traspassos que exigeix la Generalitat.

Moment de la reunió de la Comissió Bilateral d’aquest dilluns a Madrid. (Imatge: Generalitat de Catalunya)

El Monestir en mans de l’Estat Espanyol

El Monestir de Poblet és propietat de l’Estat des del 1933 i la Generalitat ja va intentar la maniobra per apropiar-se del monestir cistercenc durant l’any 2011 quan el Govern va immatricular el monestir, però el 2019 un jutge de Tarragona va declarar nul·la la inscripció.

Visita dels reis d’Espanya a Poblet al juliol del 2020 (Imatge: Pep Morató)