Aquesta Festa Major de l’Espluga de Francolí, per primera vegada, una dona ha fet ballar els gegants vells de l’Espluga de Francolí. Va ser el passat divendres 30 de juliol, durant la mostra i ball del seguici popular en estàtic a la plaça Montserrat Canals quan la gegantera vigatana Montse Comas Vidaldescendent de la família espluguina de Ca la Bassada es trobava sota les faldilles de Ponç Hug de Cervera, un gegant de 65 quilos de pes.

Montse Comas Vidal es va unir l’any 2017 de forma casual a la Colla Gegantera, portant els gegants neolítics i el 2020 ja va ocupar-se de portar en cercavila els gegants Ponç Hug i Beatriu juntament amb la seva família. El 2011 va començar el seu contacte amb el món Geganter a Vic i l’any 2013 va convertir-se en la primera dona en portar els gegants de la ciutat de Vic.

Montse Comas Vidal, després de ballar amb els Gegants de l’Espluga, Ponç Hug i Beatriu (Imatge: Fina Montserrat)

L’arribada de les dones a la Colla Gegantera de l’Espluga

Fins a l’any 2006 els geganters del municipi eren exclusivament homes. Va ser aquell any quan es va començar a gestar la ideal dels gegants neolítics, amb la qual es buscava crear unes figures de menys pes. La Colla Gegantera es va ampliar incorporant les dones parelles dels geganters, però només com a acompanyants. Va ser l’any 2016 quan la reusenco-espluguina Mar Gili es convertia en la primera dona gegantera de l’Espluga portant el gegant Gorg. A partir de l’any 2017 ho va fer la pròpia Montse Comas com a portadora de les figures neolítiques.