Pregó de Gemma Carbó (Imatge: Pep Morató)

La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó Ribugent, ha encetat oficialment els actes de la Festa Major de l’Espluga de Francolí amb un pregó centrat en el paper que ha de jugar el món rural en la lluita contra el canvi climàtic i fent bandera dels objectius que, en aquesta línia, es fixa la institució que representa. Des de la plaça d’en Canós, Carbó ha expressat: “Volem que el Museu de la Vida Rural i l’Espluga siguin un referent d’espai i comunitat cultural, on debatre i consensuar quins models de vida serien possibles a la Conca de Barberà i, per extensió, a d’altres territoris”.

Cultura, món rural i canvi climàtic

ÀUDIO: Un dels fragments del pregó a càrrec de Gemma Carbó

A més dels parlaments, el tret d’inici de les festes també ha ressonat en forma de tronada al mateix carrer Canós. Abans de l’acte, Gemma Carbó, com a pregonera, ha signat el llibre d’honor de la vila a la Sala de Plens, ara traslladada a l’Oficina de Turisme. A causa de la pandèmia, les autoritats no han fet el recorregut fins a l’escenari en forma de cercavila com marca el protocol.

Els elements del seguici que haurien d’haver protagonitzat aquesta curta cercavila sí que han estat presents a l’escenari del pregó. Els gegants Ponç Hug i Beatriu han seguit les passes del ball oficial d’aquests elements, compost el 2004 per Josep Prats i interpretat pels Grallers de l’Espluga. L’han acompanyat també els dos nanos tricornis i la bandera de la Vila que ha completat l’escenografia oficial del pregó. Amb el pregó d’enguany, ha estat la tercera edició consecutiva celebrada a la plaça d’en Canós.

Abans del pregó, l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, també ha dirigit unes paraules al públic assistent i als oients de l’EFMR. El batlle ha volgut reconèixer la tasca dels qui treballen en la lluita contra la pandèmia, la riuada del Francolí o, recentment, els incendis a la Baixa Segarra i l’Anoia. Així, ha volgut lligar la importància de generar consciència sobre el canvi climàtic i justificar la decisió d’atorgar a Gemma Carbó l’honor d’obrir la Festa Major, ja que ha ressaltat l’aposta per la cultura transformadora que lidera el Museu de la Vida Rural.

PREGÓ DE GEMMA CARBÓ

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ