La Festa Major de l’Espluga de Francolí se celebrarà aquest any amb una trentena d’actes programats del 28 de juliol al 2 d’agost amb canvis per adequar-la a situació actual provocada per la pandèmia. Alguns dels actes modificaran la seva ubicació per adaptar-se a la normativa i serà necessària inscripció prèvia.

Aquest any, l’aparcament del Pavelló del Casal, la plaça de l’Església i la plaça Montserrat Canals es convertiran en els espais principals de la Festa, dissenyats amb uns recintes tancats i cadires per tots els assistents. Alguns dels actes encara avui estan condicionats per les ampliacions o modificacions horàries del Procicat, que aquests darrers dies ha tornat a anunciar canvis per l’evolució negativa de la pandèmia i que s’aniran concretant aquestes setmanes.

Les entrades es podran reservar a través de la plataforma digital d’Entrapolis a partir de divendres 16 de juliol o presencialment a l’Oficina de Turisme. L’Ajuntament fa una crida per evitar una reserva massiva d’entrades i demanar-les únicament pels actes en el que s’hi assistirà i en cas de no poder-ho fer, cal retornar-les per posar-les a disposició de la resta de la ciutadania.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca la importància de reservar únicament les entrades necessàries

Actes destacats de la Festa Major 2021

La Festa Major donarà el tret de sortida el 29 de juliol amb el pregó a càrrec de la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó Riubugent. El Museu de la Vida Rural també acollirà el Festival de poesia RUSC, que tindrà el seu acte central dijous 29 de juliol amb cinc poetes vinguts de tot Catalunya, a més de l’actuació musical d’Anna Andreu.

ÀUDIO: El responsable d’acció cultural del Museu de la Vida Rural, Albert Carreras, explica els actes principals del RUSC

Diverses entitats i institucions de l’Espluga de Francolí participen en la Festa Major i un dels actes que es recupera després de no poder-se celebrar l’any 2020 és la Cursa Atlètica, organitzada pel Club Atlètic Espluguí i que es durà a terme amb sortides esglaonades per adaptar-se a la situació actual. 

ÀUDIO: Un dels membres del Club Atlètic Espluguí, Jordi Bel, anima a la població a apuntar-se a la cursa

La Cultura Popular també tindrà un paper destacat en la Festa Major amb la mostra estàtica de ball del seguici popular que tindrà lloc divendres 30 a la tarda i diumenge 1 d’agost a la Plaça Montserrat Canals. Si les mesures es relaxen, es podria repetir el format de l’any 2020 on el carrer Lluís Carulla.

ÀUDIO: La presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, explica les dues opcions de cercavila

El Jardí dels Francolins es dedicarà a les activitats infantils amb l’Escola de Circ el dissabte 31 de juliol i diumenge dia 1 s’hi podrà trobar un circuit de psicomotricitat i mini construccions per a infants de zero a cinc anys. També el Casal acollirà dos espectacles familiars: Guillem Albà i la Marabunta i Absurd una producció de circ de la companyia Circ Vermut.

També destaca l”Espai de la Cultura Popular’ que es traslladarà aquesta vegada fins a l’Antic Hospital per mostrar els elements de la cultura popular espluguina. En aquesta edició també es recuperarà el castell de focs, a càrrec dels Diables de l’Espluga, que es podrà veure des de l’entorn de l’edifici del Casal.

Es posarà a la venda una primera edició de 400 domassos oficials de l’Espluga de Francolí (Imatge: Laia Molné)

Es presentaran els domassos oficials del municipi

Una de les novetats principals d’enguany és la presentació dels domassos oficials amb l’escut heràldic del municipi. Uns domassos que han estat dissenyats i elaborats amb un informe redactat per Xavier Lozano Bosch i l’assessorament d’historiadors locals. Durant la Festa Major se’n farà una primera edició de 400 exemplars que es podran comprar a partir del 16 de juliol a l’Oficina de Turisme per un preu d’entre 20 i 25 euros depenen del model.

ÀUDIO: El redactor de l’informe dels domassos amb l’escut heràldic de l’Espluga de Francolí, Xavier Lozano, destaca la importància d’aquest símbol

Les pastisseries espluguines també tornaran enguany a oferir una mousse de doble sabor, de mora i nata, amb un toc de vainilla amb pa de pessic de xocolata com a postres oficial de la Festa Major. Es posaran a la venda 1200 unitats i es podrà comprar a les pastisseries Cobo, Cabal, Farré-Gamell i Ferrer els dies previs i durant Festa Major, fins a esgotar existències.