Imatge d’arxiu de la Baixa Segarra (Imatge: Pep Morató)

Continua el degoteig de projectes d’energia renovable a la Conca de Barberà. La ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha rebut nous projectes per la construcció de tres parcs solars fotovoltaics que sumarien 230 hectàrees i vora 83 megawatts de potència als termes municipals de Rocafort de Queralt, Sarral i Conesa.

És el segon cop que aquests municipis reben els mateixos projectes a les mateixes ubicacions, ara, però hi ha algunes modificacions respecte als parcs que l’empresa Energía Inagotable va presentar l’octubre del 2020 i que la Ponència d’Energies Renovables va tombar emeten un informe desfavorable per l’impacte que generaria sobre la matriu biofísica del territori i també perquè estava desproporcionat amb l’entorn.

Instal·lació fotovoltaica Els Comellars a Rocafort

La instal·lació fotovoltaica Els Comellars tindria una potència de 22 megawatts i 67 hectàrees de superfícies fotovoltaica. Concretament, la planta tindria situades 59 hectàrees de plaques a Rocafort de Queralt a la zona dels Coscons i 7,8 hectàrees a Sarral a la partida del Reboll Gros. El conjunt de plaques estaria situat al costat de la carretera C-241d. Aquest parc està promogut per l’empresa Energía Inagotable de Gamma i ja és la segona vegada que l’empresa projecte el mateix parc solar a la mateixa ubicació però amb més hectàrees.

Instal·lació fotovoltaica El Jepet a Sarral

El parc solar fotovoltaic el Jepet tindria una potència de 17,48 megawatts amb una representació de terreny de 46,61 hectàrees a zones agrícoles de Sarral. El parc està plantejat als terrenys que hi ha entre el camí a Vallverd i la carretera C-241d. Aquest parc està promogut per l’empresa Energía Inagotable de Galaxia.

Instal·lació fotovoltaica Pla del Marquet a Conesa

Aquest parc solar és el tercer que ha projectat l’empresa Energia Inagotable a la Conca de Barberà i pretén 117 hectàrees de superfície fotovoltaica en terrenys agrícoles a Conesa a la zona del Mas d’Huguet i els Números. En aquest tercer parc solar la potència total que tindria el macro hort solar seria de 43,5 hectàrees.

Ara és el torn de la Generalitat que s’ha de pronunciar favorablement o desfavorablement sobre la tramitació dels nous projectes d’energies renovables a la Conca.