‘Arqueologies del paisatge’ es convertirà en la nova exposició del Museu de la Vida Rural a partir d’aquest mes de juliol. La proposta artística contemporània, comissariada per la gestora cultural Judith Barnés a partir del treball col·laboratiu amb l’artista Inula (MCarmen G.Mahedero), analitza el paisatge i la seva construcció cultural en el cas de la Conca de Barberà.

L’exposició es podrà veure a la sala Lluís Carulla del Museu amb quatre espais diferents: Paisatge viscut, Paisatge transitat, Paisatge emergent i Paisatge resilient, a través dels quals s’observaran i analitzaran fenòmens paisatgístics, naturals i antròpics. La sala comptarà amb obres produïdes per l’artista Inula i diverses instal·lacions fetes amb peces de la col·lecció del museu vinculades amb els treballs del camp, així com mostres d’un herbari i gravacions i entrevistes que recullen el testimoni de la transformació d’aquest paisatge.  

La mostra s’inaugurarà el pròxim dissabte 17 de juliol de 2021 a les 12 del migdia, oberta a tothom i amb inscripció prèvia per tal de seguir les mesures preventives per la pandèmia. Arqueologies del paisatge es podrà visitar fins al 9 de gener de 2022 i s’anirà transformant amb dues activacions gràcies a la participació ciutadana. 

Fotografia de l’herbari que s’exposarà a ‘Arqueologies del paisatge’ (Imatge: Cedida)

La participació ciutadana com a part del projecte

Com a part de l’exposició, s’han preparat diverses activitats per comptar amb la participació ciutadana. A banda del desplegament inicial que coincidirà amb la inauguració, en el marc del festival RUSC al juliol, es planteja una acció vinculada a les empremtes que deixem en el paisatge. D’altra banda, a l’octubre i dins els actes del FES, es proposarà un recorregut compartit per l’entorn en el qual podran participar els veïns de la comarca. A més, coincidint amb el primer trimestre del curs escolar 2021-2022 s’oferirà una activitat pels centres educatius  i una formació pel professorat.