Carme Pallàs és, des d’aquest dilluns a la tarda, la nova presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Es converteix en la primera dona que ocupa el càrrec des de la creació de l’ens comarcal. D’aquesta manera, Esquerra ocupa ara la presidència, després del pacte assolit fa dos anys amb la Federació d’Independents de Catalunya (FIC) de repartir-se el govern que proporcionava dos anys de presidència a cada grup municipal, en aquest cas amb Magí Trullols per part de la FIC i Carme Pallàs com a representant d’ERC.

La nova presidenta, Carme Pallàs, en el seu discurs de pres de possessió, assegurava que és un “fet insòlit, i que genera expectativa, pel sol fet de ser una dona la que agafa la presidència”. Entre les línies de treball dels propers dos anys de mandat, destacava la voluntat de seguir treballant el repoblament de la Conca, per millorar els serveis i per acabar projectes ja engegats, com l’arribada d’aigua potable al nord de la comarca.

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, destaca que el càrrec sigui per primera vegada per una dona

Per la seva banda, Magí Trullols s’acomiadava del càrrec fent un balanç positiu dels dos anys de mandat malgrat la pandèmia. Remarcant la feina feta amb el nou sistema de recollida selectiva, i animant a seguir treballant pel territori i pel Consell Comarcal “amb força i dedicació”.

ÀUDIO: El president sortint del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, s’acomiada del càrrec

Carme Pallàs agafa el relleu de Magí Trullols durant els pròxims dos anys de presidència al Consell Comarcal de la Conca de Barberà (Imatge: Consell Comarcal)

Onze vots a favor i vuit en contra

Pallàs va rebre el suport d’Esquerra Republicana, de la FIC i del PSC, mentre que Junts es va abstenir. Els republicans, de fet, consideren que amb el vot en blanc d’aquest dilluns es trenca el govern d’unitat que fins ara hi havia el Consell Comarcal de la Conca. També es va abstenir Santi Porta, ara conseller no adscrit però fins fa poc membre del grup d’Esquerra Republicana.

Durant les votacions, la portaveu de Junts per Catalunya va destacar que votaven en blanc argumentant que “el nostre grup no ha tingut la visibilitat desitjada que ha de tenir un govern d’unitat“. Part de la decisió s’extreu després que grup no obtingués una segona vicepresidència i tampoc ser part de la junta de govern.

ÀUDIO: La consellera portaveu de Junts per Catalunya, Carme Amenós, explica el motiu de l’abstenció

Santi Porta, actualment conseller no adscrit, donava l’enhorabona a la presidenta, però ho feia després de voltar en blanc per “els fets ocorreguts últimament”, en referència al fet que Esquerra el va cessar del seu càrrec després que presentés una petició com a conseller no adscrit.

ÀUDIO: El conseller no adscrit del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Santi Porta, argumenta el seu vot en blanc

Finalment, el portaveu d’Esquerra, Josep Maria Vidal, va fer un discurs crític amb Junts, considerant trencat l’equip de govern. “Des del nostre grup comarcal ens ha sorprès el sentit del vostre vot i el no recolzament”, assegurant que “el fet de no donar suport afirmatiu a la candidatura de la presidència de la Carme, és de facto, un trencament unilateral del govern d’unitat”.

ÀUDIO: El conseller portaveu d’Esquerra Republicana, Josep Maria Vidal, destaca el vot en blanc de Junts

Pallàs va estar acompanyada de membres d’ERC, com la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, o les diputades Raquel Sans i Irene Aragonès. També van participar en el ple els expresidents Francesc Benet, Josep Pijoan i Joan Llort.