(Imatge: Pep Morató)

L’arribada massiva de projectes d’energies renovables a la Conca de Barberà i altres comarques de Catalunya i les constants reivindicacions del territori per un model més just, han tingut resposta per part del Departament d’Acció Climàtica des d’on la seva consellera, Teresa Jordà, va anunciar que el govern estudia modificar el decret llei 16/2019 per fer-lo compatible amb el territori i les seves necessitats.

La reforma espera traduir-se en un repartiment més equitatiu dels projectes, amb l’obligació, de part dels promotors, d’adquirir un acord majoritari dels propietaris dels terrenys, de mínim el 85%, per poder iniciar el projecte i acreditar que s’ha informat als ajuntaments implicats.

Les modificacions del decret també volen protegir l’agricultura i el territori rural prohibint la instal·lació de projectes en camps de conreu favorables per l’agricultura i limitant l’ús del sòl amb menys qualitat a un topall d’ocupació màxim del 5% de la superfície en el cas de regadiu i del 10% en el de secà. En canvi, no posarà cap límit als camps agrícoles menys proclius al conreu. Una mesura amb la qual es vol evitar que els pagesos i ramaders lloguin les terres per un preu moltes vegades superior als beneficis de l’agricultura, perdent així una activitat fonamental pel territori.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assenyalat diversos canvis per modificar el Decret llei 16/2019

Un reglament que evitaria l’allau de projectes a la Conca de Barberà

Si les mesures s’aproven, provocaran la desaparició de la ponència d’energies renovables, òrgan encarregat d’analitzar la viabilitat dels emplaçaments presentats per les promotores. D’aquesta manera territoris com la Conca de Barberà podrien evitar la presentació continua d’al·legacions contra l’allau de projectes que arriben a la comarca, molt dels quals no són viables amb les esctrucutres del territori.

A inicis d’any, un total de 13 ajuntaments de la comarca van firmar un manifest per lluitar de forma conjunta contra l’allau de projectes que des de fa anys arriben al territori. Mesures com les presentades aquesta setmana facilitarien la gestió dels projectes, ja que únicament s’iniciaria els tràmits d’aquells que realment són compatibles amb el territori on es volen instal·lar.

ÀUDIO: L’actual conseller de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Marc Roca, destaca que implicaria la importància d’un model equitatiu pel territori

Prioritzar als projectes de les comunitats energètiques locals

Els projectes de plantes renovables presentats per ajuntaments i veïns passaran a ser prioritaris en la tramitació administrativa amb l’objectiu d’estimular la proliferació d’instal·lacions d’autoabastament domèstic de proximitat i democràtic, com a alternativa als grans oligopolis del sector. La nova regulació també obrirà la porta a la instal·lació de petites plantes en sòl urbanitzable, com en polígons sense activitat, que estan urbanísticament planificats, però que no s’ha desenvolupat. 

La Conca de Barberà ja compta amb un parell de projectes en creació amb aquestes característiques. És el cas del barri de Les Arcades de Montblanc, on s’estudia col·locar plaques solars d’autoconsum als edificis o el cas de l’Espluga on ja s’estan iniciant els tràmits per instal·lar plaques solars al Casal i subministrar energia renovable als equipaments municipals de la zona.