La venda d’equipatges ha patit un gran impacte durant el darrer any a causa de la pandèmia, ja que els viatges s’han paralitzat, això ha afectat greument les perspectives de l’empresa Maletas Queralt SA. L’empresa familiar de Montblanc va tenir un descens del 72% en les vendes durant l’any 2020.

Amb 82 anys d’experiència general en el camp de la fabricació, el màrqueting i les vendes sobre els equipatges, l’empresa Maletas Queralt no havia sofert mai una paralització de l’empresa com aquest passat any. De fet, una vintena de treballadors han estat mesos en ERTE després que hi hagués una paralització mundial en els viatges, ja que estaven restringits. El codirector de l’empresa, Albert Sanahuja, en declaracions a EFMR.cat, explicava que “només cal mirar el descens de vols, un 80-90%, per mirar la nostra caiguda que ha estat molt similar. Ara que s’estan recuperant, també ens anem recuperant nosaltres al darrere”.

ÀUDIO: El codirector de l’empresa Maletas Queralt, Albert Sanahuja, explica que ha estat la paralització de l’empresa més important de la història

ÀUDIO: Sanahuja parla de com han viscut la pandèmia a l’empresa

Des de l’empresa també han vist com han tingut molt poques ajudes econòmiques des de les administracions, en comparació a empreses molt similars com hotels, agències de viatges, etc. La codirectora, Montse Queralt, afirmava el següent: “he demanat totes les ajudes i n’hi ha algunes que no ens les han donat perquè deien que no ens pertanyien a nosaltres“.

ÀUDIO: Montse Queralt, codirectora de l’empresa, explica que no han tingut recolzament

Montse Queralt, codirectora, a l’esquerra de la imatge i Albert Sanahuja, codirector, a la dreta de la imatge (Imatge: Pep Morató)

El viatge és llarg

La vacunació ha fet que molts països comencin a obrir fronteres això és sinònim que moltes companyies aèries tornen a donar una oferta de vols. Aquestes accions fan que de retruc les empreses que hi ha darrere d’aquesta indústria com per exemple les de maletes també comencin a treure el cap, a Maletas Queralt estan tornant a la normalitat, però tot i això encara no han aconseguit tornar al 100% com abans de la pandèmia. “Estem treballant parcialment amb bastant part de la plantilla, però encara no estem a la normalitat”, afegia Sanaüja.

ÀUDIO: El codirector remarca que encara no han tornat al 100% de la normalitat

L’empresa montblanquina, líder a Catalunya, té tres marques que operen en aquest segment de mercat. En concret Gladiator, John Travel i Vogart més centrada en peça petita com motxilles, bosses, entre d’altres. Els directors esperen que aquest estiu es reanimi el sector que ha estat molt tocat i també que comencin els viatges d’IMSERSO. Des de l’empresa també creuen que hi ha incertesa en la gent de com ha d’agafar un avió i tot el que ara comporta. Tot i això estan esperançats de cara a l’últim trimestre de l’any.

ÀUDIO: Sanahuja exposa com veuen el futur a l’empresa

Estoc de maletes als magatzems de Montblanc (Imatge: Pep Morató)

Durant el 2020 la venda va ser mínima perquè el fet que la gent realitzes unes vacances de proximitat no es va traduir que la gent necessites maletes. El copropietari explica que “quan la gent es planteja comprar una maleta nova és quan has de fer un viatge, quan has d’agafar un avió i inclús quan has d’agafar un tren, però per agafar el cotxe la gent acostuma a agafar el que troba per casa”.

Maletas Queralt, 82 anys d’història

Maletas Queralt de Montblanc és l’empresa d’aquest sector més gran del país, el 2014 va rebre el reconeixement de part de Cepta com a empresa més antiga d’Espanya, en desenvolupament i fabricació d’articles de viatge. Compte amb 8.300 metres quadrats de magatzem, mentres que la fabricació es fa a la Xina. L’empresa de mitjana, abans de la pandèmia, confeccionava mig milió d’unitats i tenia una facturació de 8 milions d’euros. Els seus orígens comencen a Blancafort quan van començar fabricant corretges de rellotges.

ÀUDIO: Des de Maletas Queralt expliquen que ningú ha pensat en el sector dels equipatges

Expositor de maletes a la fàbrica de Montblanc (Imatge: Pep Morató)