Imatge de Vallfogona de Riucorb durant l’estiu del 2019 (Imatge: Pep Morató)

Un total de 200 municipis de Catalunya, 12 dels 22 de la comarca de la Conca de Barberà, es troben en situació crítica de despoblament. Així ho constata l’estudi Nous índexs de relleu generacional al món rural, elaborat pels geògrafs de la Universitat de Lleida (UdL), Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, i que forma part del projecte Smart BCN Rural.

El risc de pèrdua d’habitants més gran es localitza actualment als extrems nord i sud de la Conca de Barberà. En concret els municipis més afectats i que tenen un risc més elevat són: Savallà del Comtat, Conesa, Llorac, Vilanova de Prades, Forès, Vallfogona de Riucorb, Rocafort de Queralt, Pontils, Blancafort, Vimbodí i Poblet, Barberà de la Conca i Vilaverd. Mentre que dels sistemes urbans situats a la part més baixa trobem Santa Coloma de Queralt i l’Espluga de Francolí.

Les zones de Catalunya amb dinàmiques regressives, en vermell FONT: UdL

El risc s’ha calculat a partir de diversos índexs de relleu generacional al món rural: la població, la població menor de 15 anys i el potencial de creixement l’any 2019, i el creixement demogràfic, el saldo migratori i el creixement de llocs de treball entre 2013 i 2019. Tots aquests índexs seran revisats i actualitzats anualment per a seguir-ne l’evolució, expliquen des de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, que és qui va encarregar l’estudi a la UdL amb l’objectiu de disposar de nous indicadors quantitatius al món rural català i així poder-ne incentivar el repoblament.

Entre els 12 municipis de la comarca amb pitjor dinàmica de Catalunya 11 tenen menys de 500 habitants i 1 entre 500 i 1.000. La majoria són municipis petits amb una estructura envellida de la població i escassa i poc diversificada activitat econòmica, sovint amb un nul desenvolupament industrial i un nivell de serveis clarament insuficient. L’activitat agrària principal ocupador laboral en altres tems s’ha mecanitzat, sense alternatives laborals.

Els autors de l’estudi conclouen que cal passar a l’acció amb mesures contundents per evitar el despoblament de la Catalunya rural i que la renovació generacional ve, sobretot, d’immigració jove d’origen estranger que “es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i informacions de reclam”. “En aquests municipis per l’estructura demogràfica actual només es podria reverir la situació amb contingents de població migrada jove”, afirma Josep Ramon Mòdol.

Carrers de Savallà del Comtat (Imatge: Pep Morató)