Som Espluga compleix dos anys de govern amb la riuada i la pandèmia com a protagonistes

Fa dos anys que Som Espluga va guanyar les eleccions municipals amb majoria absoluta. Dos anys en què s’havien d’iniciar un gran nombre de canvis, però que molts d’ells s’han vist pausats per l’arribada, primer de la riuada de l’octubre de 2019 i després de la crisi de la Covid-19, i que han fet variar les prioritats.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vida, valora els dos anys de govern i les crisis viscudes

En aquest període el nou govern assegura haver hagut de lluitar amb una situació inestable a l’Ajuntament, amb falta de projectes, moltes baixes entre el personal, jubilacions i problemes en l’àmbit de secretaria i intervenció, amb tres persones al capdavant en només 24 mesos.

A aquest fet cal sumar la renúncia de la regidora Laura Ruiz de Porras que a causa de la pandèmia va haver de decantar-se per dedicar-se plenament a la seva feina com a directora de l’ABS Montblanc. Des de febrer va entrar a govern la número 8 de la llista de Som Espluga, Anna March, i això va comportar diversos canvis en les regidories.

Els projectes de la riuada, punt clau del mandat

Fruit d’aquest període l’equip de govern destaca com a punts claus la gestió de la riuada que es tancarà aquest any 2021 amb la finalització de totes les obres de restauració previstes. L’altre gran punt destacat és la canalització de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que serà una realitat aquest any. Fets com aquests han augmentat el pressupost d’aquest 2021 fins a 7 milions d’euros, convertint-lo en el més elevat de la història del municipi.

Durant el mandat també destaquen la digitalització del sistema de gestió d’expedients de l’Ajuntament, el canvi del model de residus que han comportat un augment al 82% de la recollida selectiva al municipi i la lluita contra l’allau de projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que han arribat els últims mesos a la comarca.

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha repassat els dos anys de govern de Som Espluga (Imatge: Laia Molné)

Frenar el despoblament, un dels objectius principals 

Una de les puntes de llança d’aquests dos anys de mandat ha estat treballar per aconseguir un habitatge assequible i evitar el despoblament dels ciutadans més joves del municipi. Fins al moment s’ha creat un cens d’habitatges buits per conèixer la situació del municipi i redactar així un Pla Local d’Habitatge adequat a les seves necessitats i que serviran per definir les polítiques d’habitatge en un futur.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca les tasques fetes fins al moment per evitar el depsoblament

Recentment també es va iniciar la redacció d’un Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible a l’Espluga de Francolí a través d’un procés participatiu entre la ciutadania i els diversos agents implicats i amb el qual es vol aconseguir implementar un sistema de mobilitat de sentit únic per a vehicles als carrers de l’Espluga, replantejar l’ús de zones blaves i augmentar les places d’aparcament lliure al nucli urbà.

En aquest sentit, i de forma relacionada amb el despoblament, s’han presentat recentment les conclusions del projecte d’anàlisi de la situació actual del comerç al municipi, un mapeig  on es pot veure el nombre de locals buits, la seva situació i on destaquen les necessitats i reptes necessaris per impulsar de nou el comerç de proximitat.

ÀUDIO: El regidor de Comerç de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, repassa el projecte d’anàlisi del comerç local al municipi

El camí cap a la sostenibilitat al municipi

La regidoria de Sostenibilitat i Serveis Municipals va crear, a inicis d’aquest any, dos punts de recàrrega per vehicles elèctrics. De cara al futur es preveu canviar a LED una part important de l’enllumenat públic, aconseguint 350 punts de llum amb aquestes característiques a tot el municipi, així com dotar el casal de plaques fotovoltaiques per reduir els costos elèctric dels edificis municipals de la zona.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rossell, parla dels nous punts de recarrega de vehicles elèctrics

En aquesta mateixa línia la regidoria de Promoció Econòmica ha treballat per modificat les ordenances fiscals per a afavorir l’ús d’energies renovables amb la bonificació del 50% de l’IBI en aquells immobles on s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol i el 95% de la quota de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres a aquells habitatges que incorporin models d’aquestes característiques.

ÀUDIO: La regidora de Promoció Econòmica del municipi, Anna March, destaca aquesta acció

L’equip de govern ha repassat dels dos anys de legislatura (Imatge: Laia Molné)

Actualment s’estan enllestint les obres d’ampliació del consultori mèdic de l’Espluga de Francolí que dotarà l’edifici amb una segona planta dedicada a pediatria. A Educació, en un any on la pandèmia ha estat molt visible a les escoles, s’han flexibilitzat els preus de la Llar d’Infants Municipal perquè les famílies puguin triar la taxa més convenient segons els seus horaris.

ÀUDIO: La regidora de Salut, Aida Morgades, destaca l’ampliació del consultori mèdic

ÀUDIO: La regidora d’Educació, Anna Garcia, comenta el canvi de pagaments a la Llar d’Infants

Renovaments i actualització dels equipaments turístics

Des de l’àmbit del Turisme s’ha donat impuls a la Fassina Balanyà com un dels símbols d’importància al municipi, fomentant la seva visita amb entrades conjuntes amb el Museu de la Vida Rural i la seva inclusió en diversos projectes com l’activitat ‘Fassineja‘ o la dotació d’una inversió de 7.000 euros per part del Museu Nacional Ciència i la Tècnica de Catalunya per restaurar l’edifici. En un futur també es treballarà per donar el valor patrimonial necessari a les últimes troballes arqueològiques de la Cova de la Font Major.

ÀUDIO: La regidora de Turisme, Laura Poblet, posa èmfasis en les actuacions a la Fassina Balanyà

En resum, l’equip destaca que aquests dos anys s’han dedicat a iniciar estudis per poder dur a terme projectes acurats pel municipi que es convertiran en realitat a durant el que queda de mandat.