El compte enrere per a la revetlla de Sant Joan està en marxa i és que el sector pirotècnic ja ha posat en marxa la venda de petards. A partir d’aquest dimecres obriran a la Conca de Barberà la majoria de negocis dedicats a vendre’n. El sector preveu que les vendes de petards comercials d’enguany siguin superiors a les de l’any passat.

La Pirotècnia Catalana de Vimbodí i Poblet va patir una davallada del 95% de la facturació anual en comparació amb els anys anteriors i tots els treballadors (una vintena) es van veure abocats a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. El propietari, Eduard Cunillera, en una entrevista a l’EFMR.cat, confia en la flexibilització de les restriccions, sobretot les Festes Majors i les activitats de cultura popular, tot i que hi veu molta incertesa.

ÀUDIO: Eduard Cunillera, propietari de la Pirotècnia Catalana, explica la situació en què es troben

“Les empreses de productes pirotècnics estem molt malament, ningú ens ha ajudat i nosaltres fa un any i 6 mesos que no treballem i que no tenim entrada de diners. Nosaltres únicament vam poder fer una mica de diners l’any passat per Sant Joan i amb això hem hagut de sobreviure tot l’any”, explica el propietari, Eduard Cunillera. Després de la caiguda d’ingressos que el sector pirotècnic ha experimentat durant el darrer any sense cap mena de celebració, la revetlla de Sant Joan es presenta com l’oportunitat de poder remuntar en l’economia.

ÀUDIO: Cunillera parla de com han sobreviscut

Eduard Cunillera, propietari de la Pirotècnia Catalana (Imatge: Pep Morató)

Tot i això, l’esperança només recau en la venda de petards al particular. Enguany la venda de coets per correfocs i grans castells de focs encara no existeix, segons Cunillera: “festes majors poquetes, per no dir cap de moment, fa la sensació que alguns ajuntaments es comencen animar, però de cara al setembre, de correfocs només s’ha fet un 2 o 3% de què es feia durant tot l’any.”

ÀUDIO: El propietari de la Pirotècnia Catalana remarca que no han venut petards a ajuntaments per a festes majors

Botiga de l’empresa vimbodinenca (Imatge: Pep Morató)

Consells de seguretat

El sector fa una crida a la responsabilitat i la seguretat per evitar incidents. Per això, recorden que cal prendre les distàncies mínimes segons la tipologia de producte.

  • Compreu els petards o productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat.
  • Vigileu que els productes siguin adequats per a l’edat i llegiu les instruccions de cada article.
  • No guardeu mai el material pirotècnic a les butxaques.
  • Cal ser especialment prudents amb el gel hidroalcohòlic, perquè és altament inflamable.
  • És recomanable que la mascareta durant la nit de Sant Joan i si llanceu petards, sigui de cotó.
  • No subjecteu els petards amb les mans, ni els acosteu a la cara o el cos.