Gairebé un any i mig després de la seva inauguració, l’exposició Jugar amb foc,produïda pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa, tancarà les seves portes. La cloenda serà el pròxim dissabte 19 de juny en una jornada plena d’activitats a les portes de Sant Joan, que és la data escollida per al final de la seva estada a l’MVR. Durant tot el dia s’han programat diverses activitats a les instal·lacions del Museu, a l’Espluga com ara visites comentades, una taula rodona amb els artistes participants de la mostra o el concert de l’Elèctrica Dharma que tancarà la diada. 

Al llarg de tot el dia, hi ha previstes quatre visites dinamitzades a Jugar amb foc a les 11, 12.30, 18 i 19.30 h. També a dos quarts de 12 s’ha organitzat una visita comentada a l’exposició Memòries incandescents que anirà a càrrec del seu autor, el dibuixant Josep Serra. La mostra, que es podrà visitar lliurement durant tota la jornada, conviurà amb Jugar amb foc i consta d’un conjunt d’obres inspirades en les seves primeres visions ígniques, els seus dibuixos i en l’incendi d’Horta de Sant Joan de 2009 en què van morir cinc bombers.  

En un altre ordre, a la 1 del migdia, s’inaugurarà la instal·lació El carilló, obra de l’artista Enric Adserà Riba, un instrument-escultura creat a partir de les seves influències holandeses, concretament dels carillons de l’església de Westerkerk d’Amsterdam i de les seves interpretacions musicals.   

Tarda amb propostes artístiques inspirades pel foc 

A la tarda, a les 18.30 h els artistes Marta Pruna, Jordi Font Recasens, Josep Bou i Núria Vila, tots ells amb obres que formen part de Jugar amb foc,es trobaran en una taula rodona moderada per la historiadora de l’art Anna Maria Andevert. Parlaran sobre el foc com element d’inspiració artística, compartiran amb el púbic el per què de les seves obres i com l’art pot donar també resposta a qüestions contemporànies com ara en les derivades de l’emergència climàtica. Ja cap al vespre, a les 20 h, la dramaturga Elisenda Guiu estrenarà Relats de foc, una proposta per a un públic adult que presenta històries amb el foc com a font d’inspiració i fil conductor. Per posar el colofó, a les 21.30 h, la companyia Elèctrica Dharma, que durant tants anys ha posat música i ha fet moure a diverses generacions, presentarà el seu 25è disc Flamarada després del seu retorn a l’estudi.  

Totes les activitats requereixen d’inscripció prèvia a la web de l’MVR. A més, durant tot el dia la Guingueta del museu estarà oberta per consumir productes locals. L’aforament dels espais serà controlat en tot moment i se seguiran les mesures pertinents per prevenir la COVID-19. 

L’exposició oberta fins a Sant Joan 

Quan gairebé passa un any i mig de la inauguració, amb una prorroga a causa de les restriccions imposades per contenir la pandèmia, l’exposició temporal coproduïda entre el Museu de la Vida Rural i la Fundació Pau Costa arriba al seu punt final esdevenint un dels eixos de programació de l’MVR durant l’últim any. Al seu voltant s’ha desenvolupat un programa educatiu que s’ha treballat amb els centres escolars i s’han organitzat activitats de tot tipus i per a tots els públics amb l’objectiu de reflexionar sobre l’ambivalència del foc i generar debat i promoure solucions davant d’un dels grans reptes del segle XXI: els grans incendis forestals que amenacen el planeta i la nostra societat. Jugar amb foc es podrà visitar fins al pròxim dijous 24 de juny.