El Monestir de Poblet ha decidit suspendre els seus dos festivals musicals, per segon any consecutiu, a causa de les limitacions provocades per la pandèmia. Es tracta del Festival de Música Antiga i el Festival Internacional d’Orgues de Poblet. Aplegaven en total més de quatre mil persones cada any al recinte declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

ÀUDIO: El portaveu del festival, Pep Gorgori, explica els principals motius pels quals s’ha suspès el festival

Principalment, la decisió s’ha pres tenint en compte les dificultats per adaptar els festivals a les actuals mesures sanitàries. Les característiques del Monestir no ajuden a encabir fàcilment centenars de persones en un espai a cobert i respectant les distàncies de seguretat entre el públic. Als condicionants logístics, també s’hi afegeixen les limitacions econòmiques d’uns esdeveniments que normalment ja tenien un marge de beneficis força ajustat. A més, la decisió ferma de tirar endavant o no l’organització del festival de Música Antiga s’havia de prendre mesos enrere.

Actualment el Monestir ha patit una davallada de visitants que es recupera de forma gradual, així com el recent acomiadament d’una quinzena de treballadors i el tancament definitiu de l’hostatgeria. L’abat del monestir, fr. Octavi Vilà, assegura que “esperem arribar al 2022 en una situació més favorable que ens permeti reprendre aquests festivals que han esdevingut un focus de cultura i activitat en el nostre entorn”.

Durant els propers mesos, es contactarà amb els patrocinadors dels festivals així com a possibles nous mecenes que ajudin a tirar endavant no només la programació musical, sinó el conjunt d’activitats culturals del mateix Monestir.

Cal recordar que actualment el Monestir de Poblet es pot visitar cada dia de la setmana matí i tarda. El recorregut està organitzat amb uns codis QR perquè els visitants puguin fer la visita de forma individual mitjançant el seu propi telèfon mòbil i respectant així les mesures sanitàries vigents.